Ο Απόστολος Γαρούφος μεταφράζει βιβλία σε γραφή Braille με ειδικό λογισμικό.

Ο Απόστολος Γαρούφος, μεταπτυχιακός φοιτητής στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) και στην Ειδική Αγωγή και Ψυχοπαιδαγωγική της Ένταξης, στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, με προπτυχιακές σπουδές στην ελληνική φιλολογία και κατεύθυνση στις νεοελληνικές και βυζαντινές σπουδές, χρησιμοποιώντας ειδικό λογισμικό, μετέγραψε σε γραφή Braille το «Μονόγραμμα» του Οδυσσέα Ελύτη.

  • «Η σκέψη του για την εκμάθηση της Braille, ήρθε αφότου ξεκίνησε το μεταπτυχιακό του στην Ειδική Αγωγή… Ήταν μια βαθιά του ανάγκη, διότι αγαπάει πολύ τα άτομα με προβλήματα όρασης. Καθώς γνώρισε  σε βάθος τη γραφή, όχι μόνο την ελληνική και την αγγλική ,αλλά και όλες τις υπόλοιπες γλώσσες (πλην των γλωσσών με χαρακτήρες-λέξεις π.χ. κινεζικά κ.λ.π.), ήθελε να νιώσει τη δύναμη αυτού του κώδικα…»
  • Ο λόγος που αποφάσισε να βρει έναν τρόπο να μεταφράζει λογοτεχνικά βιβλία σε γραφή Braille ήταν όταν μια μέρα έκανε ένα πείραμα .Έκλεισε τα μάτια του μ’ένα πανί και προσπάθησε να περάσει ένα ολόκληρο 24ωρο σαν άτομο με πρόβλημα όρασης. Όπως έχει πεί ο ίδιος ο χρόνος με κλειστά μάτια πέρασε πολύ εύκολα, σχετικά, καθώς με τη Braille μπορούσε να χειριστεί την τηλεόραση, τον υπολογιστή αλλά δεν μπορούσε να κάνει κάτι το οποίο ήταν ζωτικής σημασίας για εκείνον να διαβάσει μόνος του λογοτεχνία.
  • Λογοτεχνία γι’αυτόν είναι Έρωτας, Συναισθήματα, που μπορούν να σε υψώσουν και την ίδια στιγμή να σε καταβαραθρώσουν. Είναι ένας Θεός, που μπορείς να τον ”ακουμπήσεις” από τις σελίδες και τα αρώματα των ήχων που βγάζουν οι λέξεις των συγγραφέων. Λογοτεχνία είναι Ζωή.
  • Έχει δημιουργήσει το «MinaDot_1» ένα λογισμικό αυτόματης μεταγραφής στη γραφή Braille από την Ελληνική και Αγγλική γλώσσα. Μπορούν δηλαδή να μεταγραφούν τόνοι βιβλίων ή και κειμένων σε ηλεκτρονική μορφή. Πάντα όμως μιλάμε για input. Περισσότερες πληροφορίες μπορεί  να αναζητήσει κανείς και στη σελίδα του FaceBook με το όνομα “MinaDot” και θα καταλάβει περί τίνος πρόκειται με περισσότερες λεπτομέρειες. Οι γνώσεις δεν είναι απαραίτητες με το λογισμικό αυτό ως προς τη μεταγραφή.
  • Το τελευταίο χρονικό διάστημα κατέστησε διαθέσιμο σε ηλεκτρονική μορφή το «Μονόγραμμα» του Οδυσσέα Ελύτη, για τυφλούς.
  • Επόμενο εγχείρημα η δημιουργία ενός ηλεκτρονικού προγράμματος, το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα σε κάθε ιδιώτη να κάνει ο ίδιος μεταγραφές σε Braille.

Ο Απόστολος Γαρούφος, με καταγωγή από το Τσοτύλι Κοζάνης, δηλώνει τα τελευταία οκτώ χρόνια, «παιδί της Θράκης». «Είμαι ερωτευμένος με την Κομοτηνή και αγαπάω πολύ την Αλεξανδρούπολη. Οι δύο αυτές πόλεις μου έδωσαν κι από κάτι σημαντικό. Η μία τις σπουδές μου και η άλλη την επαφή μου με τη γραφή Braille».


Comments are closed.