Αναμνήσεις «Το κόκκινο μηλαράκι»

Κόκκινο μηλαράκι ή καραμελωμένα μήλα όπως και να το ξέρετε και σε όποια ηλικία και να είστε είμαι σίγουρη ότι οι αναμνήσεις είναι έντονες από αυτό το «γλυκό» που σου τραβούσε το βλέμμα το κατακόκκινο χρώμα του.

Στην πόλη του Βόλου οι παλιότεροι θα το θυμάστε που το πουλούσαν στην παραλία του Βόλου αυτοί οι συμπαθητικοί κύριοι που σέρνανε το μπλε καροτσάκι με την άσπρη ποδιά τους. Όταν πλησίαζε κάποιος κοντά έβλεπε μια σειρά από μικρά καλαμάκια που τρυπούσαν ένα πλήθος από μήλα, παριστάνοντας ένα κοτσάνι για το καθένα. Το κάθε μηλαράκι ήταν βουτηγμένο σε κατακόκκινη καραμέλα ζάχαρης και γυαλοκοπούσαν στα μάτια των παιδιών.

Φωτογραφία Δημήτρης Λέτσιος

Στο νεότερα χρόνια τα κόκκινα μηλαράκια τα πουλούσαν και ζαχαροπλαστεία της πόλης και αποτελούσαν το ιδανικό γλύκισμα για πολλούς καθώς συνδύαζε την καραμέλα και το φρούτο.

Σήμερα λίγοι είναι αυτοί που συνεχίζουν να ακολουθούν αυτή τη συνταγή στα μαγαζιά τους καθώς έχουν αντικατασταθεί με γλυκίσματα πιο πολύπλοκα και ίσως πιο τυποποιημένα με χαρούμενα και δελεαστικά περιτυλίγματα που τραβάνε τα βλέμματα των παιδιών.

Για εμάς πάντως που είχαμε την τύχη να τα δοκιμάσουμε η ανάμνηση τους μας φέρνει στον ουρανίσκο πάλι εκείνη τη γεύση της τραγανής καραμέλας, σε συνδυασμό με το γλυκό μήλο.


Comments are closed.