Υδροσίφωνες εμφανίστηκαν στο Ανατολικό Πήλιο.

Φωτογραφίες από 3 υδροσίφωνες που εμφανίστηκαν στο Ανατολικό Πήλιο ανέβασε η σελίδα meteo.gr. Συγκεκριμένα εμφανίστηκαν το πρωί της Τρίτης 22 Σεπτεμβρίου 2020, τον έναν τον φωτογράφησε ο Γιάννης Αντωνίου από τη Ζαγορά και οι άλλοι δύο εντοπίστηκαν από τις κάμερες καιρού.

Τι είναι όμως οι υδροσίφωνες ή ανεμοστρόβιλοι θάλασσας

Είναι ένα σχετικά σπάνιο αλλά επικίνδυνο φαινόμενο αν και σχεδόν άγνωστο μέχρι πριν από μερικά χρόνια στη χώρα μας. Εμφανίζονται σε θαλάσσιες περιοχές, αλλά και σε λίμνες και μπορεί να πλήξουν και παράκτιες περιοχές. Συχνά δημιουργούνται και οικογένειες υδροσιφώνων, δηλ. 2-3 ή περισσότεροι, που σχηματίζονται είτε ταυτόχρονα είτε ο ένας μετά τον άλλο.

Ο υδροσίφωνας είναι ένα πολύ θεματικό φαινόμενο, έχει τη μορφή στήλης περιστρεφόμενου αέρα πλάτους 30 – 50 μέτρων που μπορεί να φτάσει και τα 100 μέτρα ή και περισσότερο και κινείται διανύοντας μια απόσταση μερικών χιλιομέτρων. Εκτείνεται από την επιφάνεια της θάλασσας, μέχρι μεγάλο ύψος στον ουρανό, ενώ οι ισχυρότεροι συνδέονται με τη βάση νέφους καταιγίδας. Το φαινόμενο είναι επικίνδυνο και μπορεί να γίνει ιδιαίτερα καταστρεπτικό λόγω της μεγάλης ταχύτητας των ανέμων, που φθάνουν τα 100 χιλιόμετρα την ώρα, ενώ μπορεί συχνά να ξεπερνούν και τα 150 χιλιόμετρα την ώρα.

Οι ισχυρότεροι και μεγαλύτεροι υδροσίφωνες, οι οποίοι είναι και οι πιο επικίνδυνοι, εμφανίζονται στη διάρκεια καταιγίδων και κακοκαιρίας, ενώ μικρότεροι υδροσίφωνες μπορεί να εμφανισθούν και σε αίθριο και ανέφελο ουρανό.

Οι υδροσίφωνες, αν και μικρής κλίμακας φαινόμενα, ωστόσο είναι επικίνδυνοι και μπορούν να προξενήσουν μεγάλη ζημιά σε μικρά η μεγαλύτερα σκάφη ή ακόμα να προκαλέσουν μεγάλες καταστροφές αν βγουν στην ξηρά λόγω των ισχυρών ανέμων σε κτίρια ή να πλήξουν ανθρώπους. Ο χρόνος ζωής τους είναι περίπου 10 λεπτά, ενώ ακόμα περισσότερο διαρκούν οι ισχυρότεροι σίφωνες.


Comments are closed.