Βολιώτης κληρικός διευθύνει τη βιβλιοθήκη της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη

Ένας Βολιώτης κληρικός, ο  αρχιμανδρίτης Καισάριος Χρόνης, τη διεύθυνση της βιβλιοθήκης στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης.

Πρόκειται για έναν χαρισµατικό ιερέα ο οποίος ανέλαβε τη διεύθυνση της βιβλιοθήκης το 2013, όταν πήγε µόνιµα στην Κωνσταντινούπολη µε την επιθυµία να χειροτονηθεί διάκονος στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή της Αγίας Τριάδος. «Θεωρώ πως η διακονία µου στο Πατριαρχείο, αλλά και στη διεύθυνση της βιβλιοθήκης, είναι µεγάλη ευλογία για τη ζωή µου και για µένα προσωπικά.

Έχουµε κληθεί από τον Οικουµενικό µας Πατριάρχη, πέρα από την εκεί διακονία µας, να “σπουδάσουµε” το πνεύµα, το ήθος και την ιστορία του Οικουµενικού Πατριαρχείου µας, πάντα υπό την πνευµατική καθοδήγηση του σεβαστού µας ηγουµένου και γέροντος. Η βιβλιοθήκη της Θεολογικής Σχολής σήµερα αναδιοργανώνεται.

Η θεολογική σχολή

Ήδη το 70% τού έργου της καταλογογράφησης έχει ολοκληρωθεί» τονίζει. Πατριάρχες, µητροπολίτες, σχολάρχες και καθηγητές της Θεολογικής Σχολής, ηγούµενοι, αλλά και λαϊκοί, κληροδοτούσαν κατά παράδοση την προσωπική βιβλιοθήκη τους στη βιβλιοθήκη της Θεολογικής Σχολής. ∆εν είναι, λοιπόν, µια τυχαία βιβλιοθήκη, αλλά µια βιβλιοθήκη που ζούσε και αφουγκραζόταν όλη την ιστορία του Οικουµενικού Πατριαρχείου ανά τους αιώνες.

«Όταν ανέλαβε την ηγουµενία ο µητροπολίτης Προύσης και µπήκε στους χώρους της µονής, είδε µε έκπληξη ότι σε πολλά δωµάτια καθηγητών και µητροπολιτών υπήρχαν βιβλιοθήκες.

Αυτό δείχνει πως η Χάλκη αποτέλεσε γι’ αυτούς ένα ανεξίτηλο σηµάδι στη µόρφωσή τους, την παιδεία τους, αλλά και σε όλη τους τη ζωή, αφού πολλοί απ’ αυτούς ήταν και απόφοιτοι της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης» λέει µε συγκίνηση ο π. Καισάριος Χρόνης. Ετσι στο βιβλιακό υλικό προστίθενται 930 τίτλοι περιοδικών, 447 ελληνικοί και 483 ξενόγλωσσοι.

Πολύτιµος θησαυρός είναι και το ξενόγλωσσο υλικό της, και αυτό γιατί οι δωρητές της Σχολής της Χάλκης, ανάλογα µε τις σπουδές τους, τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντά τους και τις χώρες όπου σπούδασαν, κληροδότησαν στη βιβλιοθήκη τόµους σε πάµπολλα γνωστικά αντικείµενα και γλώσσες. Κυριαρχούν, φυσικά, τα βιβλία Εκκλησιαστικής Ιστορίας και Θεολογίας, αλλά και έργα Φιλοσοφίας, Νοµικής και Ρητορικής, Αρχαιολογίας, Γεωγραφίας, Μουσικής και Λογοτεχνίας. Σπάνια είναι η συλλογή σλαβόφωνων έργων της.

Οι δεσμοί του με την γενέτειρα του

Αν και τα τελευταία χρόνια ο αρχιμανδρίτης Καισάριος Χρόνης ζει μόνιμα στην Τουρκία, εντούτοις δεν έχει αποκόψει τους δεσμούς με τη γενέτειρά του, αναφέροντας χαρακτηριστικά σε συνέντευξη του στην εφημερίδα “Θεσσαλία» στον Χριστόφορο Σεμέργελη το 2017, για τους ανθρώπους που σημάδεψαν τις επιλογές του μέχρι σήμερα: «Σίγουρα τα πρόσωπα, τα οποία συνδράμουν σε τέτοιες αποφάσεις ζωής ποτέ δεν λησμονούνται, αλλά πάντοτε καταλαμβάνουν ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας.

Έτσι, λοιπόν, πέρα από τα μέλη της οικογένειάς μου που πάντοτε υπήρξαν σιωπηλοί και διακριτικοί παρατηρητές της πορείας μου, οφείλω να αναφερθώ στον σεβασμιότατο μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο, αλλά και στον πρωτοσύγκελο της Μητρόπολης π. Δαμασκηνό για την αγάπη, τη στήριξη και το συνεχές τους ενδιαφέρον για την ελαχιστότητά μου. Πάντοτε με περιέβαλαν με αγάπη. Υπήρξα αναγνώστης και στέλεχος της Μητρόπολης στον τομέα νεότητας ως κατηχητής και ομαδάρχης. Οπότε μπορώ να πω με βεβαιότητα πως ο αρχικός σπόρος της ιεροσύνης «φυτεύτηκε» στον Βόλο. Οφείλω επίσης να αναφέρω ευχαριστιακά όλους τους πατέρες, καθηγητές, φίλους και συμφοιτητές, στων οποίων την ονομαστική μνημόνευση δεν θα προβώ φοβούμενος μήπως και λησμονήσω κάποιον».

Πληροφορίες από το ethnos.gr και e-thessalia.gr


Comments are closed.