Γνωρίζοντας τον τόπο μας. Μούρεσι

Το Μούρεσι είναι ένα χωριό του Πηλίου το οποίο έχει θέα προς βουνό και θάλασσα. Ως γειτονικά χωριά του είναι ο Κισσός, ο Άγιος Δημήτριος και το Αιγαίο Πέλαγος. Είναι γεωγραφικά κτισμένο πάνω από την Νταμούχαρη, το Παπα Νερό και τον Άγιο Ιωάννη, το παλιότερο παραθαλάσσιο του ανατολικού Πηλιού. Ο επισκέπτης πηγαίνοντας στο Μούρεσι αντικρίζει την Χαλκιδική η οποία βρίσκεται απέναντι όπως και το Άγιο Όρος. Το Μούρεσι διαθέτει άγρια φυσική ομορφιά αλλά είναι το ιδανικό μέρος για διακοπές μακριά από τον πολύ κόσμο.

Το χωριό του Μουρεσίου αρχικά ήταν χτισμένο στα παράλια, και πιο συγκεκριμένα στην παραλία της Νταμούχαρης, όπου υπάρχουν ακόμα τα απομεινάρια του παλιού οικισμού. Από το 1600-1700 οι κάτοικοι άρχισαν να ανεβαίνουν προς τα πάνω, σχηματίζοντας, έτσι, το σημερινό χωριό.

Το όνομα

 Όσον αφορά στην καταγωγή του ονόματός του, δεν γνωρίζουμε με σιγουριά από πού προήλθε. Έχουν διατυπωθεί διάφορες απόψεις όπως ότι αυτό προέρχεται από τις μουριές, που υπήρχαν πολλές στο χωριό, ή από τις Μύρες της Μικράς Ασίας, από όπου λέγεται ότι ήρθαν οι πρώτοι κάτοικοι ή, τέλος, από τη σλάβικη λέξη mours που σημαίνει «βρίσκω γόνιμο μέρος». Υπάρχει, τέλος, και η άποψη ότι η ονομασία προέρχεται από τη λατινική λέξη Bourtz που σημαίνει κάστρο, υπονοώντας τα ερείπια του ενετικού κάστρου που υπάρχουν στη Νταμούχαρη.

Μέσω των γραφικών καλντεριμνιών και μονοπατιών μπορείτε να γυρίσετε όλο το χωριό και να δείτε τα μεγάλα αρχοντικά και τις πέτρινες μονοκατοικίες αλλά και να μεταβείτε στα γύρω χωριά, όπως στη γειτονική Τσαγκαράδα. Τα σπίτια στο χωριό αυτό δεν είναι συγκεντρωμένα γύρω από μια πλατεία αλλά απλώνονται στις διάφορες πλαγιές του βουνού.

Στην υπέροχη και γραφική πλατεία του Μουρεσίου, με τις τεράστιες σκιερές φλαμουριές και τα πλατάνια, βρίσκεται η εντυπωσιακή βασιλική εκκλησία της Αγίας Τριάδας με το «τρυπητό τέμπλο». Ανακαινίστηκε το 1776 και τον περίβολό της στολίζουν φλαμουριές, πεύκα και κυπαρίσσια. Θα εντυπωσιαστείτε από τον θαυμάσιο διάκοσμό της και το ξυλόγλυπτο εικονοστάσι της ενώ το ίδιο αξιοθαύμαστη είναι και η Αγία Τράπεζα.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι άλλες εκκλησίες του Μουρεσίου όπως η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, χτισμένης το 1792, το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία, το ξωκλήσι του Σταυρού και η εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, με το όμορφο ξυλόγλυπτο τέμπλο της. Η παλιά εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου είχε χτιστεί το 1810 με δαπάνη ναυτικών ενώ η νεότερη εκκλησία χτίστηκε το 1955. 

discoverpelio.com


Comments are closed.