Πρόσωπα της Μαγνησίας. Ιορδάνης Σιδηρόπουλος, Μουσικός,συνθέτης

Ο Ιορδάνης Σιδηρόπουλος γεννήθηκε στο Βόλο την 1η Δεκεμβρίου 1990. Από μικρός αγαπούσε τη μουσική και ειδικά τη ζωγραφική. Του άρεσε να ζωγραφίζει ήρωες των κόμιξ, φανταστικούς δικούς του ήρωες, κιθάρες και αεροπλάνα….τα αεροπλάνα του άρεσαν πάντα και ως μικρά μοντελάκια περνώντας ώρες συναρμολογώντας τα. Αργότερα οι ζωγραφιές του γέμισαν ήρωες της ροκ σκηνής και λογότυπα των Iron Maiden, Black Sabbath, Helloween κ.α. Η πρώτη του κιθάρα στα 13, το πρώτο του συγκρότημα στα 14 και η πρώτη studio ηχογράφηση στα 16.

Πρόσωπα της Μαγνησίας. Ιορδάνης Σιδηρόπουλος, Μουσικός,συνθέτης

 Ο Ιορδάνης είναι καθαρά μυημένος μουσικός μέσω της ροκ, μα o κλασσικός τρόπος τραγουδιού και ενορχήστρωσης της ροκ και ο κοινωνικός της στίχος τον οδήγησαν στις ρίζες της όπου βρίσκονται, όχι αλλού, αλλά στην ίδια την κλασσική μουσική και στο τραγούδι και στην ποίηση που την εμπλούτισαν μετέπειτα.

Ήταν λοιπόν φυσικό να επηρεαστεί από μουσικούς όπως ο Μάνος Χατζιδάκης, ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Μάνος Λοΐζος, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, αλλά και οι Hanz Zimmer, Frank Sinatra, Ludovico Einaudi, Luciano Pavarotti, Fabrizio di Andre κ.α. Επηρεασμένος από τους παραπάνω ήρωές του αγάπησε επίσης τον λόγο διαβάζοντας ποιητές, λογοτέχνες και κοινωνικούς αναλυτές όπως ο Μάνος Ελευθερίου, ο Νίκος Καββαδίας, o Μπέρτολτ Μπρεχτ, o Κώστας Καρυωτάκης, o George Orwell, o Aldus Huxley, o Howard Zinn κ.α.

Πρόσωπα της Μαγνησίας. Ιορδάνης Σιδηρόπουλος, Μουσικός,συνθέτης
Βy Kostas Elpidis

Η αρχή

Ξεκίνησε ως κιθαρίστας και τραγουδιστής σε συγκροτήματα δικά του όπως οι “The Betrayed” και οι “Frigidum Lacrima” κυκλοφορώντας δική του ξένη ροκ μουσική στα άλμπουμ “Blazing Apocalypse” (2008) και “Make your own Reality” (2010) αντίστοιχα. Έπειτα η καλλιτεχνική του αναζήτηση τον οδήγησε στη solo κυκλοφορία δύο full άλμπουμ με ελληνικό στίχο δικό του όπως και μουσική, τα “Χειμώνας” (2013) και “Ψάχνω στο φως” (2016). Έχει επίσης κυκλοφορήσει τα single “Αν ο κόσμος δεν σου αρκεί” (2017) μαζί με τον Χάρη Λουφόπουλο και το ” Τα παιδικά μου ρούχα” (2018).

Πρόσωπα της Μαγνησίας. Ιορδάνης Σιδηρόπουλος, Μουσικός,συνθέτης
By Michalis Tses

Συνεργάστηκε με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, ο οποίος είναι στη λίστα των μεγαλύτερών του επιρροών και επίσης ένας από τους μεγαλύτερους σύγχρονους Έλληνες καλλιτέχνες, στο τραγούδι “Μας προδώσαν”. Η Ρίτα Αντωνοπούλου τραγούδησε μαζί του στο τραγούδι “Ο κόσμος άλλαξε νωρίς” το οποίο χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης από τους ακροατές του ως προς τη μουσική αλλά και το κοινωνικό και προσωπικό περιεχόμενό του.

Η αγάπη του για την αεροπορία τον οδήγησε σε μία νέα δημιουργική αναζήτηση και….το στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας. Συμμετέχει ως συνθέτης μουσικής σε σειρές εκδηλώσεων και ημερίδων για έναν από τους σημαντικότερους Ιρλανδούς ποιητές, τον Seimus O Kelly. Αυτό τον οδήγησε και στο Δημαρχείο του Δουβλίνου να παίζει τα μελοποιημένα του ποιήματα που στο μέλλον θα ηχογραφηθούν επισήμως.

Πρόσωπα της Μαγνησίας. Ιορδάνης Σιδηρόπουλος, Μουσικός,συνθέτης

Εκεί, δημιούργησε το rock μουσικό συγκρότημα The Fallen Ones με τους οποίους κυκλοφορήσαν το ΕP αλμπουμ “Rise with me” (Απρίλιος 2019) και το single “Into the blue” (Αύγουστος 2019). Επίσης, για πρώτη φορά ηχογράφησε ένα άλμπουμ σε κλασσικό πιάνο με τίτλο “As the Leaves Fall” (2019). Το άλμπουμ περιέχει μουσικά κομμάτια όπως το “Ashes”, το οποίο είναι εμπνευσμένο από τις πυρκαγιές στο Μάτι. Περιέχει όμως και κομμάτια όπως το “Dream of Flying”, soundtrack της αγάπης για πτήση.

Το 2020 εργάστηκε πρώτη φορά πάνω σε μία ταινία μικρού μήκους συνθέτοντας τη δική του μουσική και συμβάλλοντας στην κατάκτηση ενός Grand Jury Award στο New York International Film Festival. Η ταινία είναι του Ιρλανδού σκηνοθέτη Stephen Joseph Fuller και έχει τίτλο “No One is Perfect”. Η μουσική της ταινίας έχει ήδη κυκλοφορήσει διαδικτυακά και στο site του δημιουργού: iordAnisMusic.com

Το παρόν διάστημα ο Ιορδάνης ασχολείται με τις ηχογραφήσεις του νέου του ελληνόφωνου άλμπουμ του με τίτλο “Ατσάλι και Σκουριά”. Θα είναι ένα βαθιά κοινωνικό άλμπουμ που καθρεφτίζει υπό το προσωπικό του πρίσμα και στίχο, τα γεγονότα, τη ψυχολογία και τα αισθήματα της σύγχρονης ανθρώπινης Ελληνικής πραγματικότητας.

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες στην επίσημη ιστοσελίδα του πατώντας εδώ


Comments are closed.