Γνωρίζοντας τον τόπο μας. Αργαλαστή Μαγνησίας

Ζωντανό κεφαλοχώρι χτισμένο σε στρατηγική θέση, που ατενίζει το Αιγαίο και τον Παγασητικό, με κίνηση όλες τις εποχές και κυρίως το καλοκαίρι. Το χωριό στολίζεται από πηλιορείτικα αρχοντικά και όμορφα σπίτια με λουλουδιασμένες αυλές, πλακόστρωτα καλντερίμια, εντυπωσιακά ιστορικά κτίρια και εκκλησίες και όμορφα τοξωτά γεφύρια (ξεχωρίζει το Κατσιλοχώρι, που βρίσκεται στην είσοδο του χωριού). Στην Αργαλαστή λειτουργούν όμορφοι παραδοσιακοί ξενώνες, μικρά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα, παραδοσιακές ταβέρνες με ντόπια κουζίνα, καφέ και μπαρ.

Ιερός Ναός Αγίων Αποστόλων

Η τρίκλιτη βασιλική εκκλησία των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου χτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα, εντυπωσιάζει με το καμπαναριό της που είναι πιστό αντίγραφο του κωδωνοστασίου της Αγίας Φωτεινής, στη Σμύρνη. Κατασκευάστηκε το 1913 από μάρμαρο και έχει δύο ρώσικες καμπάνες και ένα ελβετικό ρολόι.

Παρθεναγωγείο Αργαλαστής

Το Παλιό Παρθεναγωγείο (βρίσκεται κοντά στην κεντρική πλατεία) κατασκευάστηκε στο τέλος του 19ου αιώνα και εγκαταλείφθηκε μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το 2002 ανακαινίστηκε και αναδείχθηκε το όμορφο λιθόκτιστο κτίριο. Σήμερα έχει μετατραπεί σε κέντρο πολλαπλών χρήσεων και εκδηλώσεων. Διευθυντής του, στις αρχές του 20ού αιώνα, ήταν ο φιλόλογος και ποιητής Κώστας Βάρναλης.

Μονή Πάου

Στο δρόμο προς τον Κάλαμο, το παλιό μοναστήρι του Αγίου Νικολάου του 15ου αιώνα είναι ένα αξιόλογο μνημείο. Το εσωτερικό του κύριου ναού κοσμείται από μεταβυζαντινές τοιχογραφίες. Σήμερα το μοναστήρι έχει διατεθεί στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και λειτουργεί ως εκθεσιακός και συνεδριακός χώρος. Από εκείνο το σημείο ο δρόμος οδηγεί στην όμορφη παραλία της Μικρής Πάου.

Παραλίες

Ανάμεσα σε μια πλειάδα παραλιών έχουν να επιλέξουν οι επισκέπτες της Αργαλαστής. Στα δυτικά οι αμμουδερές παραλίες του Λεφόκαστρου με πεντακάθαρα νερά. Η παραλία Μπελιάν, ανάμεσα στον Κάλαμο και τον Πάο, με βότσαλο και άμμο, είναι ιδιαίτερα ήρεμη, αφού απέχει αρκετά από τον κεντρικό δρόμο.

Η παραλία Μελανή (βρίσκεται δίπλα στα Ποτιστικά), με τα χαρακτηριστικά βαθυγάλανα νερά της είναι αμμώδης και ιδιαίτερα αγαπητή. Η Πάλτση αλλά και ο Άγιος Κωνσταντίνος είναι ιδιαίτερα πολυσύχναστες παραλίες με μεγάλες αμμουδιές. Η παραλία των Ποτιστικών είναι αμμώδης και οργανωμένη όπως και η παραλία του Χόρτου, με όμορφους κολπίσκους γύρω της. Η Μεγάλη Πάου στο δρόμο προς το Χόρτο είναι μία ακόμη όμορφη παραλία της περιοχής.
Πηγή athinorama.gr


Comments are closed.