Τι συμβαίνει με το κτίριο της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στις λίμνες Ζερέλια στον Αλμυρό;

Μοναδική οικοτουριστική αξία χαρακτηρίζονται  οι λίμνες Ζερέλια μετά την ολοκλήρωση του έργου για την ανάδειξη και αξιοποίηση της περιοχής.

Οι λίμνες Ζερέλια όπως είναι γνωστό είναι δύο, κυκλικού σχήματος, και βρίσκονται 4 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης του Αλμυρού και 2,5 χλμ από τον Δ.Δ. Ευξεινούπολης, σε υψόμετρο 130 μέτρων από τη θάλασσα, στους βόρειους πρόποδες της Όθρυος.

 Ανατολικά της μεγάλης λίμνης υπάρχει μικρός γήλοφος (μαγούλα). Εκεί έχει εντοπιστεί προϊστορικός οικισμός ο οποίος κατοικήθηκε για πρώτη φορά κατά τις αρχές της της Μέσης Νεολιθικής (5.800-5.300 πΧ.) και συνέχισε να κατοικείται κατά την Εποχή του Χαλκού και τα ιστορικά χρόνια.

Η ιδιαιτερότητα των λιμνών αυτών οφείλεται στη μετεωριτική τους προέλευση (λίμνες μάαρ, οι μόνες αυτού του τύπου που απαντώνται στην Ελλάδα) και στο αρχαιολογικό ενδιαφέρον του χώρου.

Με τις παρεμβάσεις προβάλλεται ιδιαίτερα το φυσικό κάλλος των λιμνών και ταυτόχρονα δίνεται η δυνατότητα στον επισκέπτη να αναπτύξει ήπιες δραστηριότητες αναψυχής και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

κτίριο της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στις λίμνες Ζερελια στον Αλμυρό;

Το προηγούμενο διάστημα ολοκληρώθηκαν τα έργα αποχέτευσης ομβρίων, ενώ μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου-αρχές Οκτωβρίου θα έχει γίνει η σύνδεση των εγκαταστάσεων με ρεύμα. Το Δημοτικό Συμβούλιο Αλμυρού αποφάσισε τέλος στην τελευταία συνεδρίασή του να εντάξει στο ΕΣΠΑ έργο οδοποιίας στην περιοχή.

«Ανοίγουν» τις πόρτες τους σε κάθε επισκέπτη, σύλλογο, σχολείο οι λίμνες Ζερέλια.

Το 2017 σε ρεπορτάζ η εφημερίδα ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ έκανε και μια αναφορά σε παρεμβάσεις που έγιναν κοντά στις λίμνες και συγκεκριμένα στο διώροφο κτίριο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, χώρο στάθμευσης, κιόσκι πληροφόρησης, θέατρο για ξεναγήσεις, διαδρομές με ξύλινα παρατηρητήρια, παγκάκια και κιόσκια για τη μελέτη της πανίδας.

 Στον πρώτο όροφο του κτιρίου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας ο επισκέπτης συναντά εκθεσιακό χώρο και αίθουσα προβολών. Στον δεύτερο, μπορεί να κάνει ένα διάλειμμα στο αναψυκτήριο. Εκεί υπάρχει και θα λειτουργεί παράλληλα το γραφείο διοίκησης. Και στους δυο ορόφους του κτιρίου υπάρχουν εγκαταστάσεις υγιεινής.

Στο υπόγειο λειτουργούν παράλληλα εκθέσεις αρχαιολογικών ευρημάτων. Ο χώρος θα αξιοποιηθεί για τη φιλοξενία και την προβολή των ευρημάτων της μαγούλας.

Για τις ανάγκες πληροφόρησης του επισκέπτη έχει κατασκευαστεί info κιόσκι. Περιμετρικά από τη μικρή και τη μεγάλη λίμνη έχουν δημιουργηθεί διαδρομές με κατάλληλη σήμανση για την επαρκή ενημέρωση του επισκέπτη.

κτίριο της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στις λίμνες Ζερελια στον Αλμυρό;

 Επίσης, κοντά στο κτίριο πληροφόρησης υπάρχει θέατρο 45 θέσεων. Κατά μήκος των υπέροχων διαδρομών που φωτίζονται με λάμπες, έχουν τοποθετηθεί κιόσκια, παγκάκια, ξύλινα παρατηρητήρια.

Στον περιβάλλοντα χώρο έχει κατασκευαστεί ακόμη παιδική χαρά.

Ωστόσο νεότερο ρεπορτάζ αυτή τη φορά από την εφημερίδα ΘΕΣΣΑΛΙΑ με τίτλο Μπάζει νερά το Κέντρο Πληροφόρησης στις λίμνες Ζερέλια του Δήμου Αλμυρού αναφέρει σχετικά με έναν

Διαγωνισμό για την ανάθεση της κατασκευής έργων αντιστήριξης στο υπόγειο του Κέντρου Πληροφόρησης στην περιοχή των λιμνών Ζερέλια που προκήρυξε ο Δήμος Αλμυρού.

Αναφέρει σχετικά η εφημερίδα ΘΕΣΣΑΛΙΑ ότι κατά καιρούς έχουν υπάρξει καταγγελίες για εγκατάλειψη της περιοχής παρέμβασης για την αξιοποίηση των λιμνών Ζερέλια, με τα προβλήματα να εντοπίζονται στο κτίριο του Κέντρου Πληροφόρησης, στα ξύλινα παρατηρητήρια και σε άλλους χώρους.

Μάλιστα, ο οικονομολόγος Χρ. Καραζούπης με καταγγελία του πρόσφατα έκανε λόγο «για πλήρη εγκατάλειψη ενός έργου 4 εκατ. ευρώ. Βλέπουμε το εγκαταλειμμένο Κτίριο Πληροφόρησης λίγο πριν τη λειτουργία του, να είναι επικίνδυνο να φύγει από τη θέση του και να το δούμε κάποια στιγμή μέσα στη λίμνη. Δεν υπήρχε γεωτεχνική μελέτη, η οποία θα έδειχνε ότι εκεί που κατασκευάσθηκε το κτίριο, υπάρχουν οι όχθες της λίμνης και θα πλημύριζε με μαθηματική ακρίβεια με νερά το υπόγειο. Τώρα εκ των υστέρων προσπαθούν να στερεώσουν το κτίριο για να μη γείρει στη λίμνη, ενώ θα μπορούσαν να χωροθετήσουν την κατασκευή του στις παρυφές της μικρής λίμνης, όπου θα υπήρχε ασφάλεια παράλληλα με την καταπληκτική θέα για τους επισκέπτες. Περιμετρικά των δύο λιμνών τα έξι ξύλινα παρατηρητήρια για τους επισκέπτες έχουν εγκαταλειφθεί πλήρως πνιγμένα στα χόρτα και έχουν γίνει πολύ επικίνδυνα για την ασφάλεια των πολιτών» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Αλμυρού προχώρησε στην εκπόνηση μελέτης για την υλοποίηση των παρεμβάσεων, οι οποίες αναμένεται να δώσουν λύση στα προβλήματα του κτιρίου όπου στεγάζεται το Κέντρο Πληροφόρησης. Οι κακοτεχνίες εντοπίζονται στο υπόγειο, το οποίο πλημμυρίζει λόγω εισροής υδάτων.

«Με την ολοκλήρωση των επιπρόσθετων έργων το πρόβλημα θα αποκατασταθεί πλήρως. Στην ουσία θα κατασκευαστεί ένα μεγάλο αυλάκι στην πίσω πλευρά του κτιρίου πιο χαμηλά από τα θεμέλιά του, ώστε τα νερά να καταλήγουν εκεί» τόνισε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Αλμυρού Βαγγ. Χατζηκυριάκος.

To άρθρο συντάχθηκε με πληροφορίες απο taxydromos.gr και e-thessalia.gr


Comments are closed.