Το νησί Τρίκερι,που κάποτε ήταν τόπος εξορίας γυναικών

Ενας τόπος ξεκούρασης και απόδρασης που κάποτε είχε μετατραπεί σε τόπος εξορίας και μαρτυρίου. Πρόκειται για ένα μικρό καταπράσινο νησί περιτριγυρισμένο από τα τα βουνά της Ρούμελης, του Πηλίου και την Εύβοια. 

Για να φτάσει κάποιος στο νησί θα χρειαστεί να οδηγήσει ανάμεσα στα πηλιορείτικα βουνά και σε πανέμορφα τοπία όπως η Μηλίνα και η Τζάστενη μέχρι να φτάσει στο μικρό λιμανάκι του Αλογόπορου. Εκεί φτάνει το τέλος του ταξιδιού για το αυτοκίνητο, καθώς στο Τρίκερι δεν υπάρχουν ΙΧ, οι επισκέπτες επιβιβάζονται σε καϊκάκι και σε 15 λεπτά βρίσκονται στο νησάκι. Λίγα σπίτια, λίγα καταλύματα, τα απαραίτητα ταβερνάκια και πολύ ησυχία σε έναν καταπράσινο και θαλασσινό τοπίο. Αυτό είναι το νησάκι Τρίκερι ή αλλιώς το Παλιό Τρίκερι. 

Το νησί Τρίκερι,που κάποτε ήταν τόπος εξορίας γυναικών

Το μοναστήρι της Ευαγγελίστριας

Αυτό που το κάνει ξεχωριστό είναι το επιβλητικό μοναστήρι της Ευαγγελίστριας που βρίσκεται στην κορυφή του μικρού λόφου του νησιού (μόλις στα 109 μέτρα). Πρόκειται για ένας τρίκογχο ναό που οικοδομήθηκε το 1825-1837, πάνω στα ερείπια του πυρποληθέντος ναού το 755 από πειρατές. Η απόφαση να χτιστεί εκεί ο ναός ήρθε μετά από ένα θαύμα όπως λένε οι ντόπιοι. Βρέθηκε στη ρίζα μιας ελιάς στην περιοχή η εικόνας της Παναγίας. Μάλιστα η εικόνα και μέρος της ελιάς βρίσκονται ακόμη φυλασσόμενα στο καθολικό του μοναστηριού και οι επισκέπτες μπορούν να τα δουν. 

Το νησί Τρίκερι,που κάποτε ήταν τόπος εξορίας γυναικών
Το νησί Τρίκερι,που κάποτε ήταν τόπος εξορίας γυναικών

Τόπος εξορίας γυναικών 

Το πανέμορφο κατά τα άλλα νησί είχε μετατραπεί από τον Απρίλιο του 1949 έως και το 1953 σε τόπο εξορίας γυναικών. Περισσότερες από 5.000 γυναίκες όλων των ηλικιών, κοριτσάκια, έφηβες, μητέρες με τα παιδιά τους, μέχρι ηλικιωμένες βρέθηκαν στο νησί. Οι πρώτες γυναίκες μεταφέρθηκαν εκεί από το στρατόπεδο της Χίο.

Το νησί Τρίκερι,που κάποτε ήταν τόπος εξορίας γυναικών

Αρχικά ενθουσιάστηκαν μόλις είδαν πως πρόκειται για ένα κατάφυτο και καταπράσινο νησί και σε καμία περίπτωση δεν τους άφηνε να σκεφτούν τα μαρτύρια που θα ακολουθούσαν. Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν πως στο νησί, τα χρόνια της εξορίας, βρέθηκε και η ηθοποιός Αλέκα Παΐζη. 
Πηγή άρθρου iefimerida.gr


Comments are closed.