Γνωρίζοντας τον τόπο μας. Σκιάθος

Η Σκιάθος είναι ένα από τα πιο κοσμοπολίτικα νησιά των Σποράδων. Είναι το πιο κοντινό νησί στην ηπειρωτική Ελλάδα από τις Σποράδες και αξίζει να το επισκεφτείς για τα υπέροχα φυσικά τοπία, τις παραλίες, το φαγητό αλλά και τη νυχτερινή ζωή.

Η Σκιάθος είναι η καλύτερη επιλογή νησιού αν είσαι λάτρης της φύσης αλλά και της διασκέδασης. Από ερημικές, μέσα στη βλάστηση, παραλίες μέχρι τα πιο ζωντανά μέρη με τα ατελείωτα πάρτι, η Σκιάθος σου προσφέρει δεκάδες διαφορετικούς τρόπους να περάσεις τις πιο μαγικές διακοπές.Η πρωτεύουσα το νησιού είναι η Χώρα της Σκιάθου

Παραλίες στην Σκιάθο

Η Σκιάθος έχει πολλές όμορφες παραλίες, φημισμένες για τα γαλαζοπράσινα νερά τους και την ψιλή άμμο ή τα λευκά βότσαλα. Οι περισσότερες από αυτές τις παραλίες είναι οργανωμένες, με πολλές παροχές για τους επισκέπτες.

Κουκουναριές: Ίσως η πιο διάσημη παραλία της Σκιάθου με χρύση άμμο, καταγάλανα νερά και το μοναδικό δάσος των Κουκουναριών στην άκρη της. Για τα χαρακτηριστικά της, έχει θεωρηθεί από τις πιο όμορφες παραλίες του κόσμου.

Μπανάνα: Εξίσου δημοφιλής παραλία της Σκιάθου η οποία είναι πόλος έλξης για επισκέπτες που ψάχνουν μεγάλα beach party και θαλάσσια σπορ. Αποτελείται από 2 παραλίες: τη Μεγάλη στην οποία λειτουργεί beach bar και μαζεύει τον περισσότερο κόσμο και την Μικρή που είναι πιο ήρεμη και φιλική για γυμνισμό.

Λαλάρια: Βρίσκεται στο βορειότερο σημείο του νησιού και πρόκειται για μια από τις πιο όμορφες παραλίες των Σποράδων. Παραλία προσβάσιμη μόνο με καραβάκι και χωρίς υποδομές, αλλά μαγική λόγων των κρυστάλλινων νερών και το βράχο της Τρύπιας Πέτρας.

Μεγάλη Άμμος: Γνωστή παραλία της Σκιάθου καθώς βρίσκεται πολύ κοντά στη Χώρα. Ωστόσο τα νερά της είναι πεντακάθαρα, έχει ψιλή άμμο και είναι οργανωμένη με ομπρέλες και ξαπλώστρες.

Αγία Ελένη: Χαλαρή, αμμουδερή παραλία που συνήθως συγκεντρώνει οικογένειες. Πλήρως οργανωμένη με ομπρέλες και ξαπλώστρες, ενώ παράλληλα λειτουργεί μαγαζί με καφέ και διάφορα σνακ.

Αχλαδιές: Επίσης παραλία που συγκεντρώνει οικογένειες με παιδιά αφού βρίσκεται ακριβώς δίπλα στον ομώνυμο οικισμό, με καταλύματα. Διαθέτει ψιλή άμμο, καθαρά νερά και πολλές επιλογές για καφέ και φαγητό σε κοντινή απόσταση.

Βρωμόλιμνος: Όμορφη, αμμώδης παραλία που περιτριγυρίζεται από πυκνή βλάστηση. Έχει πεντακάθαρα νερά και κάποιες ομπρέλες και ξαπλώστρες για τους επισκέπτες. Συνήθως προτιμάται από άτομα νεαρής ηλικίας.

Καναπίτσα: Άλλη μια παραλία με γαλάζια, κρυστάλλινα νερά που περιβάλλεται από εντυπωσιακά κωνοφόρα δέντρα. Η παραλία έχει ψιλή άμμο και είναι οργανωμένη για το κοινό.

Ξάνεμος: Μικρή και ήρεμη παραλία με άμμο και βαθιά νερά που είναι ιδανική για γρήγορη βουτιά μόλις φτάσεις στο νησί, καθώς βρίσκεται ακριβώς πίσω από το αεροδρόμιο.

Ασέληνος: Πρόκειται για 2 παραλίες τη Μικρή και τη Μεγάλη και βρίσκονται στα βόρεια της Σκιάθου. Αρκετά απομονωμένες, ιδανικές για χαλάρωση και ηρεμία κάτω από τον ήλιο. Δεν είναι οργανωμένες αλλά τα γαλαζοπράσινα νερά τους σίγουρα θα σε ανταμείψουν.

Αξιοθέατα – Δραστηριότητες στη Σκιάθο

Η Σκιάθος είναι ένα νησί με έντονο το παραδοσιακό ελληνικό στοιχείο και πολλά πολιτιστικά αξιοθέατα. Αυτό όμως που επικρατεί είναι η ύπαρξη πολλών βυζαντινών και μεσαιωνικών μνημείων όπως εκκλησίες, μοναστήρια ή και κάστρα σε όλο το νησί της Σκιάθου. Τα πιο γνωστά αξιοθέατα στη Σκιάθο είναι:

Το παλιό κάστρο της Σκιάθου,Το Μπούρτζι,Το σπίτι του Παπαδιαμάντη,Η παλιά Μεσαιωνική Πόλη,Η μονή της Ευαγγελίστριας,Περιοχές και νησιά Σκιάθου.

Καλύβια Σκιάθου

Τα Καλύβια είναι ο μεγαλύτερος οικισμός της Σκιάθου μετά την πόλη της Σκιάθου.Κοντά στα Καλύβια βρίσκεται η παραλία Λεχούνι. Στα Καλύβια σήμερα λειτουργούν αρκετά ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Κατσαρός Σκιάθου

Ο Κατσαρός ή Κατσαρού είναι οικισμός της Σκιάθου, ο οποίος έχει 39 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2011. Βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα του νησιού πάνω από την παραλία (Μεγάλος) Βασιλιάς, με θέα νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού. H παραλία πήρε το όνομά της από το γεγονός ότι η παραλία ήταν τόπος ανάπαυσης των βυζαντινών αυτοκρατόρων. Είναι βραβευμένη με γαλάζια σημαία. Ο Κατσαρός βρίσκεται έξι χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλη της Σκιάθου.Αποτελείται κυρίως από διάφορα κτήματα που ανήκουν στους κατοίκους και από ελαιώνες και πευκώνες

Κουκουναριές Σκιάθου

Οι Κουκουναριές είναι οικισμός που βρίσκεται στο νησί Σκιάθος, Σποράδες. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011, έχουν πληθυσμό 119 κατοίκους μαζί με τα Μάραθα. Οι Κουκουναριές είναι γνωστές για τις παραλίες τους, με ονομαστή την ομώνυμη παραλία με χρυσή άμμο, όπου βρίσκεται και το καταδυτικό κέντρο Σκιάθου. Άλλες παραλίες είναι η Μπανάνα, ο όρμος Ελιάς, το λιμάνι του Ξέρξη, η Αγία Ελένη και τα Μαράθα.

Επίσης έχει και το βουνό Τραχαλόμαντρα. Στην παραλία της χρυσής άμμου υπάρχει και ένας υδροβιότοπος όπου κατοικούν σπάνια είδη πτηνών και φυτών. Κατά την μεταπολεμική περίοδο του Β’ παγκοσμίου πολέμου άνηκαν στον κ. Νικόλαο Αρμαμέντο, όμως του αφαιρέθηκαν με υποχρεωτική απαλλοτρίωση για την κατασκευή κυρίως του ξενοδοχείου Ξενία. Το Ξενία της Σκιάθου δεν βρίσκεται σε λειτουργία εδώ και πολλά χρόνια, παραμένει δηλαδή ένα αναξιοποίητο κτίσμα.

Μαραγκός Σκιάθου

Ο Μαραγκός είναι μία μικρή ακατοίκητη νησίδα των Βορείων Σποράδων που βρίσκεται ανατολικά της Σκιάθου, απέναντι από το λιμάνι της. Διοικητικά ανήκει στον δήμο Σκιάθου.

Ξάνεμος Σκιάθου

Ο Ξάνεμος είναι οικισμός της Σκιάθου και έχει, σύμφωνα με την απογραφή του 2011, πληθυσμό 143 κατοίκους. Βρίσκεται στα ανατολικά του κεντρικού κυρίως νησιού, περίπου 2,5 χιλιόμετρα από την πόλη της Σκιάθου, κοντά στο αεροδρόμιο, και έχει τρεις βοτσαλωτές παραλίες με θέα προς τη Σκόπελο. Στην περιοχή υπάρχει ξενοδοχείο. Στο όρος Κεφάλα στον Ξάνεμο έχει ανακαλυφθεί προϊστορικός οικισμός Πελασγών, δηλαδή των πρώτων κατοίκων της Σκιάθου.

Πρασσόνησο Σκιάθου

Το Πρασσόνησο είναι μία μικρή ακατοίκητη νησίδα των Βορείων Σποράδων και βρίσκεται νοτιοανατολικά της Σκιάθου. Διοικητικά ανήκει στον δήμο Σκιάθου καθώς επίσης απέχει ελάχιστα από την γνωστή παραλία Καναπίτσα.

Τσουγκριά Σκιάθου

Η Τσουγκριά (ή τα Τσουγκριά) είναι νησίδα των Σποράδων και βρίσκεται απέναντι από το λιμάνι Σκιάθου. Καλύπτεται από πυκνή βλάστηση, από πεύκα και διαθέτει πολλές όμορφες παραλίες, με αποτέλεσμα να αποτελεί δημοφιλή προορισμό κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Η προσέγγιση του νησιού γίνεται με τουριστικά πλοιάρια από το λιμάνι της Σκιάθου ή από το λιμανάκι των Αχλαδιών. Η έκτασή της είναι 1,14 τ.χλμ.. Διοικητικά ανήκει στον δήμο Σκιάθου.

Αρκό Σκιάθου

Το Αρκό (ή Άρκο ή Αρκάκι) είναι μία μικρή ακατοίκητη νησίδα των Βορείων Σποράδων που βρίσκεται ανατολικά της Σκιάθου. Διοικητικά ανήκει στον δήμο ΣΚΙΑΘΟΥ

Ασπρονήσι

Το Ασπρονήσι (ή Άσπρο) είναι μία μικρή ακατοίκητη νησίδα των Βορείων Σποράδων που βρίσκεται ανατολικά της Σκιάθου. Διοικητικά ανήκει στον δήμο Σκιάθου.

Πηγές el.wikipedia.org & ferryhopper.com


Comments are closed.