Γνωρίζοντας τον τόπο μας, Σταγιάτες

Οι Σταγιάτες είναι από τα χαρακτηριστικά χωριά του Πηλίου που είναι βυθισμένο στο πράσινο, ιδανικό μέρος για περίπατο και απίθανη θέα στην πόλη του Βόλου. Είναι χτισμένο σε πλαγιά του Πηλίου με παραδοσιακά σπίτια και αρχοντικά που θα ζήλευαν πολλοί ενώ όπου και να βρίσκεσαι ακούς τρεχούμενα νερά που σου δημιουργούν αυτόματα την αίσθηση δροσιάς που μπορεί να αναζητάς.

Απέχουν μόλις 11 χιλιόμετρα από το Βόλο σε 340 μέτρα υψόμετρο. Για να φτάσετε στην πλατεία του χωριού δεν έχετε παρά να διασχίσετε 2 χιλιόμετρα από τη διασταύρωση που υπάρχει στον κεντρικό δρόμο του Πηλίου,.

Γνωρίζοντας τον τόπο μας, Σταγιάτες

Η ονομασία του χωριού

Για την ονομασία του χωριού διατυπώθηκαν τέσσερις εκδοχές. Η πρώτη το θέλει να έχει σχέση με τους Σταγούς (Καλαμπάκα) από όπου ήρθαν και εγκαταστάθηκαν οι μετακληθέντες, κατά τον Γ. Χαζτηκώστα από τον χωροδεσπότη της Δημητριάδας Κωνσταντίνο Μελισσηνό τεχνίτες, που ανήγειραν για λογαριασμό του το 13ο αιώνα Μονή Οξείας Επισκέψεως στην Μακρινίτσα άποψη που υιοθετείται από τους κατοίκους του χωριού.

Η δεύτερη κατά τον Κορδάτο έχει σχέση με τα στάια, που στα σλαβικά σημαίνει «σταθμός» μέρος που σταθμεύουν άρα «χάνια». Η Τρίτη διατυπωμένη από τον Σκουβαρά, θέλει το τοπωνύμιο κυριώνυμο, προερχόμενο από κάποιον Στάη ή Στάγια.

Η τέταρτη του Ν. Πίτσου ως προερχόμενο από την ισχυρή ελληνική ρίζα σταγ-, από την οποία προέρχονται και οι «στάγες», δηλαδή σταγόνες, σταλαγματιές.

Γνωρίζοντας τον τόπο μας, Σταγιάτες

Οι Σταγιάτες ήταν φημισμένες από τα πολύ παλιά χρόνια για τις πολλές βιοτεχνίες που υπήρχαν εδώ και για τις εξαγωγές, σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό με Πηλιορείτικα λουκάνικα.

 Εδώ πρωτοπαρασκευάστηκαν τα υπέροχα λουκάνικα “Στράκας” που η παραγωγή τους συνεχίζεται στο Βόλο ακόμη και σήμερα. Οι λεγόμενοι «Λουκανικάδες» ήταν οι μόνοι σ’ όλη την Ελλάδα που γνώριζαν τόσο καλά την τέχνη και τα μυστικά για την παρασκευή του. 

Γνωρίζοντας τον τόπο μας, Σταγιάτες

Η Ιστορία του 

Το χωριό γνώρισε μεγάλη βιοτεχνική ανάπτυξη τα χρόνια 1750-1850. Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας οι Σταγιάτες ήταν «μαχαλάς» της Μακρινίτσας και όπως λένε οι πηγές είχαν αξιόλογη βιοτεχνία βαμβακερών υφασμάτων που ύφαιναν οι γυναίκες ενώ και οι περισσότεροι άντρες ήταν τεχνίτες. Είναι επίσης γνωστό πως με τα τρεχούμενα νερά του χωριού δούλευαν αρκετοί μύλοι καθώς και «ντριστέλες», νεροτριβεία δηλαδή.

Στις Σταγιάτες πραγματοποιούνται αρκετά πανηγύρια, όπως του Αγίου Σεραφείμ και του Αγίου Αθανασίου που είναι και ο πολιούχος του χωριού.

Η γιορτή λουκάνικου

Γνωρίζοντας τον τόπο μας, Σταγιάτες

Στην Κεντρική Πλατεία των Σταγιατών πραγματοποιείται κάθε χρόνο η καθιερωμένη Γιορτή Λουκάνικου. Πρόκειται για μια από τις παραδοσιακές εκδηλώσεις που παρουσιάζονται κάθε καλοκαίρι στα χωριά του Δήμου Πορταριάς.

 Στις εκδηλώσεις αυτές παρουσιάζονται τα παραδοσιακά προϊόντα του τόπου και κατά τη διάρκεια της γιορτής ο επισκέπτης μπορεί να παρακολουθήσει την αναβίωση του πατροπαράδοτου τρόπου παραγωγής λουκάνικων και να απολαύσει το λουκάνικό του στην ψησταριά με παραδοσιακό ντόπιο κρασί.

 Ο ιστορικός Γιάννης Κορδάτος αναφέρει ότι η οικογένεια Στράκα, μαζί με άλλες πέντε οικογένειες από το 1850 είχαν δημιουργήσει μεγάλη παράδοση στην βιοτεχνία παραγωγής λουκάνικου στο χωριό, από ζώα που έφερναν ζωντανά κυρίως από τη Μακεδονία. Τα έσφαζαν πίσω από την εκκλησία του χωριού και με αγνά υλικά έφτιαχναν τα καλύτερα αλλαντικά της Ελλάδας, με ένα ειδικό τρόπο.


Comments are closed.