Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο: μια “κοιτίδα” πολιτισμού στο κέντρο του Βόλου

Μια κοιτίδα πολιτισμού στην “καρδιά” του Βόλου αποτελεί το Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο, το κέντρο δραστηριοτήτων του Τμήματος Εικαστικών του Καλλιτεχνικού Οργανισμού Δήμου Βόλου. Ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του μεγάλου Ευρωπαίου ζωγράφου που γεννήθηκε στο Βόλο, το 1888.

Βρίσκεται σε ακτίνα μόλις 100μ. από το Δημαρχείο του Βόλου, στον πεζόδρομο Μεταμορφώσεως, δίπλα στο Δημοτικό Ωδείο. Πρόκειται για το νεόδμητο γυάλινο κτίριο του Δήμου, του οποίου το ισόγειο, ο ημιόροφος, όπως και ο β΄όροφος, αποτελούν τους χώρους των περιοδικών εκθέσεων και οι δύο επόμενοι όροφοι ανήκουν στο Μουσείο Αλ. Κ. Δάμτσα. Στο ίδιο κτίριο υπάρχει, επίσης, ο χώρος αποθήκευσης των έργων της Δημοτικής Συλλογής, το εργαστήριο συντήρησης, γραφεία, μικρός χώρος βιβλιοθήκης και αρχειακού υλικού.

Το Κέντρο Τέχνης εγκαινιάστηκε το Σεπτέμβριο του 1990 με την έκθεση “Καλλιτέχνες του Μεσοπολέμου”, ενώ από την Άνοιξη του ’91 άρχισε, πλέον, η σταθερή παρουσίαση των εκθέσεων με περιοδικό χαρακτήρα, με σκοπό να γίνει γνωστή στο ευρύτερο κοινό της πόλης η νεοελληνική εικαστική δημιουργία.

Από το Μάιο του 1998, στους τρεις ορόφους του Κέντρου Τέχνης στεγάστηκε το Μουσείο Αλ. Κ. Δάμτσα. Στο πλαίσιο της γενικότερης προβολής και ενίσχυσης της εικαστικής δημιουργίας συμπεριλαμβάνονται η δημοτική συλλογή έργων τέχνης, το “Μουσείο Αλ. Κ. Δάμτσα”, το ετήσιο πρόγραμμα εικαστικών εκθέσεων και τα υπαίθρια εικαστικά έργα.

Δημοτική Συλλογή

Στο Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο στεγάζεται και η Δημοτική Συλλογή έργων τέχνης. Η ιστορία της Δημοτικής Συλλογής χάνεται στο βάθος του χρόνου. Σύμφωνα με στοιχεία του Καλλιτεχνικού Οργανισμού Δήμου Βόλου, σχηματίστηκε κυρίως από δωρεές καλλιτεχνών και ιδιωτών προς το Δήμο και από αγορές του Δήμου και του Καλλιτεχνικού Οργανισμού τα τελευταία χρόνια.

Το Μουσείο Αλ. Κ. Δάμτσα

Στον εμπλουτισμό της Δημοτικής Συλλογής και της προσπάθειας που γίνεται προς την κατεύθυνση αυτή, συνέβαλε τα μέγιστα η μεγάλη δωρεά του συλλέκτη που γεννήθηκε στο Βόλο Αλ. Κ. Δάμτσα, αποτελούμενη από 365 έργα Ελλήνων ζωγράφων, που καλύπτουν την πορεία της Ελληνικής ζωγραφικής- χαρακτικής από το τέλος του 19ου αιώνα έως σήμερα.

Το “Μουσείο Αλέκου Κ. Δάμτσα” ονομάστηκε έτσι σύμφωνα με την επιθυμία του δωρητή, όπως διατυπώθηκε στο Συμβόλαιο Δωρεάς.

Το επονομαζόμενο “Μουσείο Αλ. Κ. Δάμτσα περιλαμβάνει μέρος της προσωπικής συλλογής του Βολιώτη καπνεμπόρου Αλέκου Δάμτσα, και άλλα 365 έργα (δωρεά), που κατανέμονται σε γκραβούρες, χάρτες και ντοκουμέντα για την περιοχή, σε έργα Ελλήνων χαρακτών και σε έργα Βολιωτών, Μαγνησιωτών και Θεσσαλών καλλιτεχνών.

Το μεγαλύτερο μέρος της δωρεάς καλύπτουν τα έργα Ελλήνων ζωγράφων του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα. Περιλαμβάνονται επίσης στην δωρεά μια σειρά μεταξοτυπιών συγχρόνων Ελλήνων ζωγράφων, αφίσες εκθέσεων, βιβλία τέχνης και κατάλογοι εκθέσεων.

Πηγή


Comments are closed.