Γνωρίζοντας τον τόπο μας. Ξουρίχτι

Το Ξουρίχτι βρίσκεται σε υψόμετρο 550 μέτρων από τη θάλασσα και απέχει από τον Βόλο 50xλμ. μέσω Μηλέων και  4 χλμ. από την Τσαγκαράδα. Πρόκειται για  ένα μικρό και ήσυχο χωριό του Δήμου Μουρεσίου, πνιγμένο μέσα στο πράσινο που δημιουργούν τα πολλά περιβόλια και οι κήποι.

Οι παλιοί κάτοικοί του λέγανε πως στον τόπο αυτόν ο αέρας «ξουρίζει», γι’ αυτό και του δώσανε και αυτό το όνομα, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι το όνομα οφείλεται σε ένα παλιό ορυχείο της περιοχής.

Η εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου

Το αξιοθέατο του χωριού που κλέβει την παράσταση είναι η κεντρική εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου- πιθανότατα του 17ου αιώνα – που βέβαια ανακαινίστηκε κάμποσες φορές στο μεταξύ, με ενδιαφέρουσες μεταβυζαντινές αγιογραφίες και αρκετά αξιόλογο ξυλόγλυπτο τέμπλο.

Από το 2009 το Ξουρίχτι διαθέτει και το δικό του θέατρο, το «Ανοιχτό Θέατρο Ξουριχτίου», που διαθέτει πολύ καλή ακουστική, μεγάλη σκηνή και πολλές θέσεις και φιλοξενεί αξιόλογες πολιτιστικές εκδηλώσεις κάθε χρόνο.

Το Ξουρίχτι ενδείκνυται και για πολλές πεζοπορικές αναζητήσεις. Μπορείτε να ακολουθήσετε το καλντερίμι που συνδέει το χωριό με το γειτονικό χωριό της Τσαγκαράδας, όπου θα περάσετε και από το τοξωτό πέτρινο Παλιό Γεφύρι, ή το μονοπάτι που συνδέει το χωριό με την υπέροχη παραλία του Λημνιώνα. Από εδώ ξεκινά και το φαράγγι της Κούτρας ή του Τσουνάγκα, που θεωρείται ως το βαθύτερο και εντυπωσιακότερο φαράγγι του Πηλίου.

Η παραλία του Λημνιώνα

Μια  επίσκεψη στη μοναδική παραλία του χωριού, τον ερημικό Λιμνιώνα θα σας ανταμείψει. Η παραλία του Λημνιώνα είναι κάπως δυσπρόσιτη και αυτό την κάνει πιο ιδιαίτερη, όμως αν καταφέρετε να βρεθείτε εκεί η ηρεμία και τα γαλάζια της νερά θα σας αποζημιώσουν με το παραπάνω. Αξίζει πραγματικά να την επισκεφθείτε.


Comments are closed.