Πρόσωπα της Μαγνησίας.Μαρία Τσακνάκη Γαβαλά- Καθηγήτρια Γαλλικής Γλώσσας

Η Μαίρη Τσακνάκη- Γαβαλά γεννήθηκε στο Βόλο στις 15 Αυγούστου του 1943.Είναι κόρη του Γιάννη Τσακνάκη από τον Άγιο Βλάση Πηλίου και της Ανδρομάχης Ξαϊδάρα από την Άλλη Μεριά. 

Τελείωσε το 6ο Δημοτικό σχολείο και το Ελληνογαλλικό Γυμνάσιο θηλέων Άγιος Ιωσήφ. Σπούδασε Γαλλικά, Αγγλικά και Γερμανικά δίνοντας πάντα την προτίμηση της και την περαιτέρω αφοσίωση της στην Γαλλική Γλώσσα. 

Σε κάθε ευκαιρία δηλώνει Γαλλόφωνη και Γαλλόφιλη. Δίδαξε Γαλλικά στο αγαπημένο της σχολείο το Ελληνογαλλικό. 

Το 1965,παντρεύτηκε τον Αντώνη Γαβαλά, καθηγητή Γερμανικών, ιδιοκτήτη στο Βόλο, σχολής Γερμανικής Γλώσσας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Gœthe. Η καταγωγή του από την Σαντορίνη. 

Απέκτησαν 2 γιους τον Λάζαρο και τον Γιάννη. Ο Λάζαρος είναι κοινωνιολόγος και ο Γιάννης δικηγόρος. Από τον Γιάννη έχει 2 εγγόνια τον Αντώνη και τη Μαρία. Το 1990 ίδρυσε δικό της ξενόγλωσσο σχολείο. 

Μεγάλη η αγάπη τους για το Πήλιο, ακόμη και για τον Αντώνη που ήταν Σαντορινιός… Έτσι έκτισαν ξενώνα στο Καστρί στο Νότιο Πήλιο. 

Πρόσωπα της Μαγνησίας.Μαρία Τσακνάκη Γαβαλά- Καθηγήτρια Γαλλικής Γλώσσας

Η κοινωνική και πολιτιστική της δράση έπαιξε πάντα σημαντικό ρόλο στη ζωή της. Ίδρυσε το 1988, τον Σύλλογο Αποφοίτων της Ελληνογαλλικής Σχολής Άγιος Ιωσήφ , όπου ήταν πρόεδρος. 

Είναι μέλος του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου και της ΧΕΝ Βόλου της οποίας το διοικητικό συμβούλιο πρόπερσι την βράβευσε ως Γυναίκα της Χρόνιας.  Εδώ και 10 χρόνια είναι πρόεδρος του Ελληνογαλλικού Συνδέσμου Βόλου, προωθώντας την Γαλλική γλώσσα και τον Γαλλικό πολιτισμό με μεγάλη επιτυχία. 

Πρόσωπα της Μαγνησίας.Μαρία Τσακνάκη Γαβαλά- Καθηγήτρια Γαλλικής Γλώσσας

Η Γαλλική Δημοκρατία της απένειμε γι’ αυτό το Παράσημο του Ιππότη του Ακαδημαϊκού Φοίνικα. Αρθρογραφεί στην εφημερίδα ‘’Θεσσαλία’’ και το περιοδικό Wish. Μαζί με τον Νίκο Βαραλή έχει δική της εκπομπή  “Ο Βόλος του Πολιτισμού” στον ραδιοφωνικό σταθμό Ορθόδοξη Μαρτυρία. 

Πρόσωπα της Μαγνησίας.Μαρία Τσακνάκη Γαβαλά- Καθηγήτρια Γαλλικής Γλώσσας

Το διάβασμα είναι το χόμπι της. Έχει εκδώσει 5 λογοτεχνικά ημερολόγια, 2 βιβλία και την ποιητική συλλογή “Αγάπης Αλφαβητάρι”. Από την συλλογή αυτή, ο μαέστρος, συνθέτης Γιώργος Φουντούλης έχει μελοποιήσει 3 ποιήματα της. Είναι η Επίτιμος Πρόεδρος της Κιθαριστικής Ορχήστρας Βόλου του Γιώργου Φουντούλη. Συνεχίζει με επιτυχία την πολιτιστική της δράση στο Βόλο που λατρεύει.  


Comments are closed.