Πρόσωπα της Μαγνησίας. Γιώργος Τσιγκλιφύσης, Δημοσιογράφος

Γεννήθηκε στο Κατηχώρι Πηλίου το 1961. Μετά την αποφοίτηση του από το 1ο Λύκειο Βόλου φοίτησε για δύο χρόνια στην  σχολή της Θεσσαλονίκης «Δημόκριτος» στο τμήμα Ηλεκτρονικών.

Επαγγελματικά στο χώρο της δημοσιογραφίας εισήλθε στα τέλη του 1983, όταν προσελήφθη από τον αείμνηστο Γιώργο Παρασκευόπουλο στην εφημερίδα «Θεσσαλία» του Βόλου. Τα πρώτα χρόνια έκανε το Νομαρχιακό ρεπορτάζ και παράλληλα το Εργατικό (εποχή Ζαρωτιάδη και μεγάλων αλλαγών στα εργασιακά και συνδικαλιστικά).

Στη συνέχεια του ανατέθηκε για πολλά χρόνια το αστυνομικό και δικαστικό ρεπορτάζ. Για οκτώ χρόνια έκανε το δημοτικό ρεπορτάζ στους δήμους Βόλου και Ν. Ιωνίας (Δήμαρχοι Δημ. Πιτσιώρης και  Στ. Φούσκης). Στα τέλη της δεκαετίας  του ’90 έγινε συντάκτης ύλης και το 2010 έγινε αρχισυντάκτης της «Θεσσαλίας» μέχρι  τις αρχές του 2019, οπότε και συνταξιοδοτήθηκε.

Πρόσωπα της Μαγνησίας. Γιώργος Τσιγκλιφύσης, Δημοσιογράφος

Παράλληλα εργάστηκε για πολλά χρόνια στην εβδομαδιαία εφημερίδα «Πρωινή της Δευτέρας» ως συντάκτης και το 1998 ως αρχισυντάκτης στην εβδομαδιαία πανθεσσαλική εφημερίδα «Θεσσαλία της Δευτέρας».  Διετέλεσε επίσης για πολλά χρόνια ανταποκριτής αθηναϊκών εφημερίδων «Ελεύθερος Τύπος», «Απογευματινή» και «Φίλαθλος», καθώς και της «Μακεδονίας» και της «Θεσσαλονίκης».

Το ραδιόφωνο στη ζωή του

Εργάστηκε κατά διαστήματα στα ιδιωτικά ραδιόφωνα του Βόλου («Βόλος 9,86», «ΑΝΤΕΝΝΑ 4», «Ράδιο Βέρα», «Ακρόαμα», καθώς και στο κρατικό ραδιόφωνο (Ρ.Σ. Βόλου-ΕΡΑ Θεσσαλίας).

Είχε την δημοσιογραφική επιμέλεια της τριμηνιαίας εφημερίδας «Ο παλμός των Πολυτέκνων» από το 1993 έως το 1999, του περιοδικού του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Ιωλκού «Ιωλκός» και για ένα διάστημα του περιοδικού του Τεχνικού Επιμελητηρίου-ΤΕΕ Μαγνησίας. Ακόμη συμμετείχε  στην επιμέλεια διαφόρων εκπαιδευτικών εντύπων, όπως «Διάσταση» και «Εποπτεία», αλλά και πολιτικών εντύπων. Επίσης ήταν ο κειμενογράφος  σε ντοκιμαντέρ για τον  δήμο Αγριάς.

Διετέλεσε για τέσσερα χρόνια υπεύθυνος του γραφείου Τύπου στον Δήμο Ιωλκού (δήμαρχος Νεσ. Τσίρος), για πέντε χρόνια στο Επιμελητήριο Μαγνησίας (πρόεδρος Γ. Σπηλιόπουλος) και για ένα διάστημα στον Δήμο Αγριάς (δήμαρχος Θ. Παπαευθυμίου). Επίσης ήταν ο λογογράφος  σε πολλούς υποψήφιους δημάρχους σε Αλμυρό, Πορταριά,  Νέα Αγχίαλο  και Μακρινίτσα.

Τέλος εργάστηκε και στο γραφείο Τύπου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Γυμναστικής που διεξήχθη στο Βόλου το 2005.

Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδος και Εύβοιας από το 1988, στη διοίκηση της οποίας έχει εκλεγεί εννέα φορές, δύο από τις οποίες αναδείχθηκε πρόεδρος.

Επί της προεδρίας του συστάθηκε το Μορφωτικό Ίδρυμα της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας, ενώ διοργανώθηκαν τέσσερις μεγάλες εκδηλώσεις με πανελλήνια απήχηση σε Βόλο, Λάρισα, Τρίκαλα και Καρδίτσα με την ευκαιρία του γιορτασμού των 70 χρόνων από την ίδρυση της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας. Για την ίδια επέτειο εκδόθηκε και σχετικό πολυσέλιδο λεύκωμα «Ένωση Συντακτών 70 σκαλοπάτια …1932-2002», όπου καταγράφεται η ιστορία του σωματείου.

Πρόσωπα της Μαγνησίας. Γιώργος Τσιγκλιφύσης, Δημοσιογράφος

Εκδήλωση για τα 70 χρόνια της Ένωσης Συντακτών

Έχει διατελέσει για μια τριετία αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), ενώ άλλες δύο φορές εξελέγη μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕΣΥ και  τέσσερις φορές αντιπρόσωπος στο συνέδριο της Ομοσπονδίας των δημοσιογράφων.  Για μια θητεία διετέλεσε ταμίας του Επικουρικού Ταμείου Αρωγής Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας. Είναι μέλος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου από το 1988.

Πρόσωπα της Μαγνησίας. Γιώργος Τσιγκλιφύσης, Δημοσιογράφος
Ρεπορτάζ με την άφιξη του τότε Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη στην 111 Π.Μ

Συμμετείχε σε ελληνική  δημοσιογραφική αποστολή στην Κίνα, κατά την διάρκεια του συνεδρίου του Κ.Κ .Κίνας,  όπου εξελέγη Γραμματέας  ο σημερινός ηγέτης της χώρας Σι Τζινπινγκ, ενώ ήταν εισηγητής σε δύο πανελλήνια δημοσιογραφικά συνέδρια  στη Σαμοθράκη και ομιλητής σε εκδηλώσεις για τον περιφερειακό Τύπο στην Πάτρα και στην Έδεσσα που διοργανώθηκαν από τις Ενώσεις Συντακτών Πελοποννήσου – Ηπείρου και Μακεδονίας-Θράκης αντίστοιχα.

Πρόσωπα της Μαγνησίας. Γιώργος Τσιγκλιφύσης, Δημοσιογράφος

Με την Ελληνίδα Επίτροπο στην Ε.Ε. κ. Άννα Διαμαντοπούλου
Πρόσωπα της Μαγνησίας. Γιώργος Τσιγκλιφύσης, Δημοσιογράφος
Με τον συγγραφέα Αντώνη Σαμαράκη
Πρόσωπα της Μαγνησίας. Γιώργος Τσιγκλιφύσης, Δημοσιογράφος
Συνάντηση συνδικαλιστών σωματείων δημοσιογράφων στη Θεσσαλονίκη

Εκτός από τον συνδικαλισμό ασχολήθηκε και με πολιτιστικά και αθλητικά σωματεία. Την τριετία 1995-1998 διετέλεσε αντιπρόεδρος του Φιλανθρωπικού Σωματείου «Βρεφονηπιακός Σταθμός Βόλου», ενώ την διετία 1999-2000 ήταν γραμματέας στον Αθλητικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο «Χείρων Κένταυρος» Κατηχωρίου.

Πρόσωπα της Μαγνησίας. Γιώργος Τσιγκλιφύσης, Δημοσιογράφος
Ομιλία στο Συνέδριο της Σαμοθράκης

Είναι παντρεμένος με την Αγγελική Σχοινά, με την οποία απέκτησαν δύο παιδιά, την Αλεξάνδρα που είναι γιατρός – Παθολόγος και τον Κωνσταντίνο που είναι Μαθηματικός.

Αγαπημένο του ΜΟΤΟ: «Κάθε επάγγελμα ή λειτούργημα έχει την μαγεία του, αλλά και τις δυσκολίες  του. Η δημοσιογραφία εμπεριέχει την μαγεία της γνώσης και της αναζήτησης. Ωστόσο απαιτεί ψυχραιμία,  επιμονή για την αλήθεια των γεγονότων και γερό στομάχι για να αντέχει κανείς τις αγωνίες, τις πιέσεις και το καθημερινό άγχος. Ο δημοσιογράφος οφείλει να έχει επίγνωση της αποστολής  του, να σέβεται  όλες τις απόψεις ακόμη και αν διαφωνεί, να μην παρασύρεται από συναισθήματα, συμπάθειες , πολιτικές προτιμήσεις και να βάζει πάνω απ’ όλα το κοινωνικό καλό».


Comments are closed.