Γνωρίζοντας τον τόπο μας. Χορευτό

Το Χορευτό είναι ένα πανέμορφο παραθαλάσσιο πηλιορείτικο χωριό στις ακτές του Αιγαίου, σε μικρή απόσταση από τη Ζαγορά, της οποίας αποτελεί το επίνειο. Η ιστορία του χωριού είναι στενά συνδεδεμένη με την ιστορία της Ζαγοράς αφού υπήρξε το λιμάνι της, απ’ όπου ξεκινούσαν τα Ζαγοριανά καράβια για τις εμπορικές τους δραστηριότητες στην Ευρώπη και την Ανατολή. Είναι ιδανικός καλοκαιρινός προορισμός για τους ταξιδιώτες ενώ συνδυάζει βουνό και θάλασσα αφού διαθέτει πλούσια βλάστηση και μια από τις ομορφότερες παραλίες του Ανατολικού Πηλίου. Η παραλία αυτή εκτείνεται σε απόσταση 2,5 χλμ ενώ τα χαρακτηριστικά της είναι η τρυφερή άμμος και τα καταγάλανα νερά. 

Από πού πήρε το όνομά του το χωριό;

 Μια αρχαία παράδοση λέει ότι αυτό οφείλεται στον χορό που έριξαν οι αρχαίοι κάτοικοί του για να γιορτάσουν τη νίκη τους επί των Περσών όταν καταστράφηκε ο στόλος του Ξέρξη στους Ιπνούς (σήμερα η περιοχή ονομάζεται Παλιά Μιτζέλα). Βέβαια, υπάρχει και η άλλη εκδοχή που υποστηρίζει ότι το όνομα οφείλεται στον χορό κατά τη διάρκεια του πανηγυριού του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου που γίνεται στις 29 Αυγούστου.

Γνωρίζοντας τον τόπο μας. Χορευτό

Κατά την παραμονή σας στο χωριό επισκεφτείτε το παλιό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, χτισμένο στα ερείπια αρχαίου ναού, αλλά και το ναό του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου. Ακόμη, περπατήστε κατά μήκος της ακτογραμμής και θαυμάστε τις ομορφιές που τόσο απλόχερα χάρισε ο Θεός σε τούτο τον τόπο ενώ επιδοθείτε σε ψάρεμα ατελείωτων ωρών, καθώς η περιοχή προσφέρεται. Κολυμπήστε στα καταγάλανα και πεντακάθαρα νερά της παραλίας και γευτείτε παραδοσιακούς θαλασσινούς μεζέδες στα μαγαζάκια της.

Γνωρίζοντας τον τόπο μας. Χορευτό

Πολύ κοντά στο Χορευτό βρίσκονται και οι ερημικές παραλίες Παρίσαινα και Ανάληψη, ιδανικές για χαλάρωση και απομόνωση, αφού δεν είναι τόσο αναπτυγμένες τουριστικά. Μπορείτε, τέλος, να οργανώσετε και μια εκδρομή στην περιοχή της Παλιάς Μιτζέλας, η οποία διαθέτει εντυπωσιακές θαλάσσιες σπηλιές. Μοναδική προϋπόθεση είναι να έχετε σκάφος.

Και μην ξεχνάτε ότι το Χορευτό ήταν το μέρος όπου ο σπουδαίος Έλληνας ποιητής Γ. Δροσίνης εμπνεύστηκε την ποιητική συλλογή του «Γαλήνη». Η γαλήνη και η ηρεμία που προσφέρει το τοπίο είναι αυτή που ωθεί και τους ταξιδιώτες να το επισκεφτούν.


Comments are closed.