Γνωρίζοντας τον τόπο μας.Ξινόβρυση Μαγνησίας

Η Ξινόβρυση είναι χωριό του Νομού Μαγνησίας χτισμένο στις πλαγιές του ΝΑ Πηλίου, σε απόσταση περίπου 50 χλμ. από τον Βόλο και σε υψόμετρο περίπου 250 μέτρα.

Η Ξινόβρυση είναι ένα ορεινό χωριό του Πηλίου, που ανήκει στο δήμο Αργαλαστής. Είναι χτισμένη σε πλαγιά που της επιτρέπει να έχει όμορφη θέα στο Αιγαίο πέλαγος ενώ διατηρεί και το παραδοσιακό της χρώμα με τα πέτρινα σπίτια και τα λιθόστρωτα καλντερίμια της.

Στην ευρύτερη περιοχή της Ξινόβρυσης έχουν ανακαλυφτεί διάφορα ευρήματα με καταγωγή από τα μεσαιωνικά χρόνια ενώ στην περιοχή «Συριώτη», υπάρχουν ακόμα κάποια λείψανα από μεσαιωνικό κάστρο. Παλιά το όνομά της ήταν Μπιστινίκα, για το οποίο δεν υπάρχει συμφωνία από πού προήλθε, ενώ το σημερινό της όνομα η Ξινόβρυση το πήρε από το υπόξινο νερό που αναβλύζει από την ομώνυμη πηγή που βρίσκεται σε κοντινή ρεματιά.

Οι εκκλησίες

Περιηγηθείτε στο χωριό και επισκεφτείτε τις εκκλησίες του όπως τον ιερό ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου που χτίστηκε το 1778. Πρόκειται για μια λιθόκτιστη τρίκλιτη βασιλική που εντυπωσιάζει με το πέτρινο καμπαναριό της, και η οποία γιορτάζει στις 15 Αυγούστου, οπότε διοργανώνεται μεγάλο γλέντι στην πλατεία του χωριού. Επισκεφτείτε, ακόμη, και το μικρό γραφικό εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής αλλά και το ξωκλήσι του Αγίου Νικολάου του Νέου, σε λόφο έξω από το χωριό.

Για καλό φαγητό μετά από μια κουραστική μέρα εξερεύνησης του χώρου, μπορείτε να μεταβείτε στην κεντρική πλατεία του χωριού, όπου υπάρχουν πολύ καλές ταβέρνες με νόστιμους μεζέδες. Αν, όμως, θέλετε να απολαύσετε το μπάνιο σας, τότε σας προτρέπουμε να πάτε στην παραλία των Ποτιστικών, στην οποία οδηγεί ένα όμορφο μονοπάτι μέσα από μια κατάφυτη και δροσερή ρεματιά.

Τα Ποτιστικά είναι ένα παραθεριστικό θέρετρο του Αιγαίου πελάγους, με μια τεράστια αμμουδιά και πεντακάθαρα γαλαζοπράσινα νερά. Ένα μέρος που μαγεύει κυριολεκτικά τον επισκέπτη καθώς σου δίνει την εντύπωση ότι βρίσκεσαι σε κάποιο εξωτικό μέρος του εξωτερικού.

Η παραλία

Διαθέτει και αυτή η παραλία αρκετό πράσινο ενώ είναι η πιο κοντινή στο Βόλο παραλία από τη μεριά του Αιγαίου. Απολαύστε το μπάνιο σας εκεί και δε θα χάσετε.
discoverpelio


Comments are closed.