Ο Νίκος Χρυσός τιμήθηκε με το βραβείο λογοτεχνίας της Ε.Ε.

Στον Νίκο Χρυσό το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (European Union Prize for Literature- EUPL)για το 2019 για το μυθιστόρημά του Καινούργια μέρα.

Σε σχετική ανακοίνωση του εκδότη του (Εκδόσεις Καστανιώτη) διαβάζω: «Το Βραβείο αναδεικνύει τη δημιουργικότητα και ποικιλομορφία της Ευρώπης στον χώρο της πεζογραφίας, προωθεί τη λογοτεχνία με μεταφράσεις των βραβευμένων έργων και καλλιεργεί τον διαπολιτισμικό διάλογο. Η πρωτοβουλία αυτή στηρίζεται από το πρόγραμμα “Δημιουργική Ευρώπη” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που έχει αναθέσει τον συντονισμό του στην Ευρωπαϊκή και Διεθνή Ομοσπονδία Βιβλιοπωλών (EIBF), στο Συμβούλιο Ευρωπαίων Συγγραφέων (EWC) και στην Ομοσπονδία Ευρωπαίων Εκδοτών (FEP), ενώ στην Ελλάδα συντονίζεται από την Εταιρεία Συγγραφέων».

Ο Νίκος Χρυσός τιμήθηκε με το βραβείο λογοτεχνίας της Ε.Ε.

Η τελετή απονομής θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο στις Βρυξέλλες.

Ο Νίκος Χρυσός γεννήθηκε το 1972 και είναι ιδιοκτήτης παλαιοβιβλιοπωλείου στο κέντρο της Αθήνας. Ο Νίκος Χρυσός γεννήθηκε το 1972. Φοίτησε στο Βιολογικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών και στο Τμήμα Σκηνοθεσίας της Σχολής Κινηματογράφου Λυκούργου Σταυράκου. Το μυθιστόρημα “Το μυστικό της τελευταίας σελίδας” (Καστανιώτης, 2009) ήταν το πρώτο του βιβλίο. Το δεύτερό του μυθιστόρημα, “Καινούργια μέρα” (Καστανιώτης, 2018) κέρδισε για το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το 2019. Διηγήματά του έχουν συμπεριληφθεί σε συλλογικούς τόμους.

Πηγή


Comments are closed.