Πρόσωπα της Μαγνησίας.Μαρία Ηλιάνα Κατσούρα-Σοπράνο

mariakatsoura

Η δραματική σοπράνο Μαρία Ηλιάνα Κατσούρα γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Βόλο. Σπούδασε στο Ελληνικό Ωδείο, βιολί (τάξη Π. Σακελλαρίδη), βιόλα (τάξη Γ. Βατικιώτη) και αργότερα μονωδία (τάξη Π. Ράπτη). Μετά το Δίπλωμά της συνέχισε τις σπουδές της με τους Κ. Πασχάλη, Γ. Ζερβάνο, G. Pisarenko και A. Stella. Γι’ αυτές τις μουσικές σπουδές της, και κατόπιν διαγωνισμών, είχε την υποστήριξη και αρωγή των Ιδρυμάτων Υποτροφιών «Μαρία Κάλλας» και «Αλέξανδρος Ωνάσης».

Πρόσωπα της Μαγνησίας.Μαρία Ηλιάνα Κατσούρα-Σοπράνο
Πρόσωπα της Μαγνησίας.Μαρία Ηλιάνα Κατσούρα-Σοπράνο

Το 1996 κέρδισε την πρώτη θέση σε διαγωνισμό για ανερχόμενους καλλιτέχνες στην Μόσχα που διοργάνωσε η “Novaya Opera Theater”. Αμέσως ξεκινά συνεργασία με το θέατρο (La Wally, Maria Stuarda) και παράλληλα δίνει συναυλίες και προσωπικά ρεσιτάλ στην Μόσχα αποσπώντας ενθουσιώδεις κριτικές για την φωνή της και τις ερμηνείες της από τον Ρωσικό τύπο. Στο ίδιο διάστημα ηχογραφεί για το Ρωσικό κρατικό ραδιόφωνο με την ορχήστρα του “Bolshoi Theater” και μαέστρο τον Emler.

Πρόσωπα της Μαγνησίας.Μαρία Ηλιάνα Κατσούρα-Σοπράνο

Η επιστροφή στην Ελλάδα

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα ξεκινά αμέσως την συνεργασία της με την “Εθνική Λυρική Σκηνή” και μέχρι σήμερα έχει ερμηνεύσει τους πρωταγωνιστικούς ρόλους στα έργα: Eugene Onegin (Tchaikovsky), Il Trovatore και Nabucco (Verdi), IlTabarro ,Tosca (Puccini), Cavalleria Rusticana. Έχει επίσης τραγουδήσει τις όπερες Der Fliegende Holländer (Wagner) με την συμφωνική ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, την Tosca (Puccini) και τη L’Olimpiade (Vivaldi) για την Όπερα του Βόλου, Sanson et Dalila (C.Saint-Saens) στο Μέγαρο Θεσσαλονίκης. Έχει συνεργαστεί με την συμφωνική ορχήστρα της ΕΡΤ, με την ορχήστρα Καμμεράτα υπό τον Αλ. Μυράτ στο έργο Il Tramonto του O. Respighi, έργο που ερμήνευσε και στο Παρίσι.

Πρόσωπα της Μαγνησίας.Μαρία Ηλιάνα Κατσούρα-Σοπράνο

Συμμετείχε ως σολίστ στην Τελετή Έναρξης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ενόργανης Γυμναστικής. Το ρεπερτόριό της περιλαμβάνει ακόμη έργα μουσικής δωματίου και ορατόρια, στα οποία τραγουδά παρτιτούρες τόσο δραματικής όσο και μέτζο σοπράνο. Δίνει συναυλίες και κοντσέρτα σε Ελλάδα και Ευρώπη (Μόσχα, Ρώμη, Παρίσι, Πράγα). Εμφανίζεται ως σολίστ σε εκδηλώσεις του Ιδρύματος Ωνάση στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Πρόσωπα της Μαγνησίας.Μαρία Ηλιάνα Κατσούρα-Σοπράνο

Η Μαρία Κατσούρα αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει για την μουσική της εξέλιξη τους αείμνηστους δασκάλους του Βόλου, Περικλή Σακελλαρίδη, Μαίρη Μουρτζοπούλου, Μπάμπη Κεχαίδη και για την μετέπειτα πορεία της τους αρχιμουσικούς A. Cavalaro, Al. Myrat και τους διακεκριμένους Λυρικούς καλλιτέχνες Π. Ράπτη, G. Pisarenko και Ν. Παγούνη.


Comments are closed.