Η Αγριά σαν οικισμός άρχισε να δημιουργείται στις αρχές του περασμένου αιώνα όταν κτηματίες από τη Δράκεια, Άγιο Λαυρέντιο και Άγιο Γεώργιο άρχισαν να κτίζουν αποθήκες και σπίτια στα οποία και έμεναν όταν υπήρχε εσοδεία ελαιών. Κοντά στην παραλία άρχισαν να κτίζονται από το 1830 και μετά αποθήκες από εμπόρους, οι οποίοι έστελναν λάδια και ελιές στην Κωνσταντινούπολη, Ρουμανία και Ρωσία.
Ακόμα, πριν από το 1815,άρχισαν να χτίζονται μαγαζιά και χάνια που εξυπηρετούσαν τους κερατζήδες {(κερατζής < τουρκική kiracı (μισθωτής, ενοικιαστής)} οι οποίοι κουβαλούσαν στο Βόλο και στα χωριά του κάμπου της Θεσσαλίας τα Πηλιορείτικα προϊόντα και από κει σιτάρια και διάφορα άλλα είδη.

Φωτογραφία του Μανώλη Σελιμα.
Η ονομασία
Για την ονομασία της Αγριάς ο Β.Σκουβαράς υποστηρίζει ότι «επικρατούσαν» τρεις γνώμες α) ότι ονομάστηκε από το φυτό αγριάς-ιάδος. Φυσικά η γνώμη αυτή είναι προχειρολογία των τότε λογίων,μια και τέτοια ονομασία φυτού δεν υπάρχει. Γνωστή μόνο στο νεοελληνικό φυτικό λεξιλόγιο είναι το: αγριάδα.
Η λέξη αγριάς βρίσκεται στους αρχαίους αλλά κυριότητα ως επίθετο, που είναι ταυτοσήμαντο με το αγρία= μη ήμερη. Αλλά και σύμφωνα με τα τυμολογικά καθέκαστα της γλωσσολογίας η λέξη αγριάς δεν μπορεί να γίνει αγριά μόνο αγριάδα, β) ότι ονομάστηκε «εκ της άγρας των αλιέων». Αλλά και τότε το τοπωνύμιο έπρεπε να λέγεται: άγρα, μία λέξη, που χωρίς να συνηγορούν φθογγικοί ή ουσιαστικοί λόγοι, δεν μπορεί να εξελιχθεί σε αγριά. Γ)Ο Λεχωνίτης λόγιος και αγωνιστής Πάτροκλος Δ. Παλαμήδας διατύπωσε τον περασμένο αιώνα στο περιοδικό του Εσφιγμενίτη «Προμηθεύς» μία ελκυστική και πειστική ετυμολογία για το τοπωνύμιο Αγριά. Υποστήριξε δηλαδή τη γνώμη, ότι εδώ υπήρχε στην προχριστιανική αρχαιότητα ναός αφιερωμένος στην Αγραία Άρτεμη. Από τις τρεις παραπάνω εκδοχές η επικρατέστερη μεταξύ των κατοίκων θεωρείται η τελευταία.

Η Αγριά αν και παραθαλάσσια περιοχή, έχει θέα σε τέσσερα βουνα,το Πήλιο,τη Γορίτσα,την Όθρυ και τον Καντήραγα.Τα ηλιοβασιλέματα από την Αγριά του Βόλου δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από αυτά της Σαντορίνης.


Μόλις 7 χιλιόμετρα ανατολικά του Βόλου, η Αγριά σήμερα προσελκύει επισκέπτες όλο το χρόνο από κάθε μεριά της Ελλάδας και όχι μόνο. Οι βολιώτες βρίσκουν εκεί το ησυχαστήριο τους και το μέρος που μπορούν να κάνουν τη βόλτα τους στην υπέροχη παραλία διπλά στα ήρεμα νερά και να απολαύσουν τον καφέ ή το φαγητό τους στα υπέροχα καταστήματα της.

-Το ξωκλήσι του Τιμίου Σταυρού με το υπέροχο ξυλόγλυπτο τέμπλο και το εκκλησάκι της Παναγιάς που είναι χτισμένο πάνω σε βράχο.
Αξίζει ακόμη να επισκεφθείτε

Πληροφορίες κειμένου απο το βιβλίο του Γιώργου Ζαχαρίου “Σελίδες από την Ιστορία της Μαγνησίας.
-
1 «Άρωμα» Μαγνησίας στο Roland Garros. Η Εύα Ασδεράκη διαιτητής στην «τιτανομαχία» Τζόκοβιτς – Ναδάλ.
-
2 Δείτε ζωντανή εικόνα από Τσαγκαράδα, Βελεστίνο και Ν.Αγχίαλο
-
3 Πτελεός Μαγνησίας: Μαγική απόδραση σε ένα μικρό παραθαλάσσιο παράδεισο
-
4 Ο ηθοποιός Γιάννης Κατράνης είναι από τη Μαγνησία.
-
5 Δωρεά απινιδωτή από τη Μητρόπολη στους στρατιωτικούς της Μαγνησίας
-
6 Γνωρίζοντας τον τόπο μας. Ανάβρα Μαγνησίας
-
7 Γνωρίζοντας τον τόπο μας, Κρόκιο Αλμυρού
-
8 Ένωση Ποντίων ν.Μαγνησίας. Η ιστορία της και η λειτουργία της μέχρι και σήμερα.
-
9 Η πανδημία πλήττει τον πολιτισμό της Μαγνησίας
-
10 Γνωρίζοντας τον τόπο μας. Νεοχώρι Μαγνησίας