Γνωρίζοντας τον τόπο μας. Αγριά Βόλου

Η Αγριά σαν οικισμός άρχισε να δημιουργείται στις αρχές του περασμένου αιώνα όταν κτηματίες από τη Δράκεια, Άγιο Λαυρέντιο και Άγιο Γεώργιο άρχισαν να κτίζουν αποθήκες και σπίτια στα οποία και έμεναν όταν υπήρχε εσοδεία ελαιών. Κοντά στην παραλία άρχισαν να κτίζονται από το 1830 και μετά αποθήκες από εμπόρους, οι οποίοι έστελναν λάδια και ελιές στην Κωνσταντινούπολη, Ρουμανία και Ρωσία.

Ακόμα, πριν από το 1815,άρχισαν να χτίζονται μαγαζιά και χάνια που εξυπηρετούσαν τους κερατζήδες {(κερατζής < τουρκική kiracı (μισθωτής, ενοικιαστής)} οι οποίοι κουβαλούσαν στο Βόλο και στα χωριά του κάμπου της Θεσσαλίας τα Πηλιορείτικα προϊόντα και από κει σιτάρια και διάφορα άλλα είδη.

Γνωρίζοντας τον τόπο μας. Αγριά Βόλου
Αγριά,φόρτωμα ελαιών το 1930
Φωτογραφία του Μανώλη Σελιμα.

Η ονομασία

Για την ονομασία  της Αγριάς ο Β.Σκουβαράς υποστηρίζει ότι «επικρατούσαν» τρεις γνώμες α) ότι ονομάστηκε από το φυτό αγριάς-ιάδος. Φυσικά η γνώμη αυτή είναι προχειρολογία των τότε λογίων,μια και τέτοια ονομασία φυτού δεν υπάρχει. Γνωστή μόνο στο νεοελληνικό φυτικό λεξιλόγιο είναι το: αγριάδα.

Η λέξη αγριάς βρίσκεται στους αρχαίους αλλά κυριότητα ως επίθετο, που είναι ταυτοσήμαντο με το αγρία= μη ήμερη. Αλλά και σύμφωνα με τα τυμολογικά καθέκαστα της γλωσσολογίας η λέξη αγριάς δεν μπορεί να γίνει αγριά μόνο αγριάδα, β) ότι ονομάστηκε «εκ της άγρας των αλιέων». Αλλά και τότε το τοπωνύμιο έπρεπε να λέγεται: άγρα, μία λέξη, που χωρίς να συνηγορούν φθογγικοί ή  ουσιαστικοί λόγοι, δεν μπορεί να εξελιχθεί σε αγριά. Γ)Ο Λεχωνίτης  λόγιος και αγωνιστής Πάτροκλος Δ. Παλαμήδας διατύπωσε τον περασμένο αιώνα  στο περιοδικό του  Εσφιγμενίτη «Προμηθεύς»  μία ελκυστική και πειστική ετυμολογία για το τοπωνύμιο Αγριά. Υποστήριξε δηλαδή τη γνώμη, ότι εδώ υπήρχε στην προχριστιανική αρχαιότητα ναός αφιερωμένος στην Αγραία Άρτεμη. Από τις τρεις παραπάνω εκδοχές η επικρατέστερη μεταξύ των κατοίκων θεωρείται η τελευταία.

Γνωρίζοντας τον τόπο μας. Αγριά Βόλου
Φωτογραφία Αργύρης Ζαφειρίδης

Η Αγριά αν και παραθαλάσσια περιοχή, έχει θέα σε τέσσερα βουνα,το Πήλιο,τη Γορίτσα,την Όθρυ και τον Καντήραγα.Τα ηλιοβασιλέματα από την Αγριά του Βόλου δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από αυτά της Σαντορίνης.

Γνωρίζοντας τον τόπο μας. Αγριά Βόλου
Γνωρίζοντας τον τόπο μας. Αγριά Βόλου

Μόλις 7 χιλιόμετρα ανατολικά του Βόλου, η Αγριά σήμερα προσελκύει επισκέπτες όλο το χρόνο από κάθε μεριά της Ελλάδας και όχι μόνο. Οι βολιώτες βρίσκουν εκεί το ησυχαστήριο τους και το μέρος που μπορούν να κάνουν τη βόλτα τους στην υπέροχη παραλία διπλά στα ήρεμα νερά και να απολαύσουν τον καφέ ή το φαγητό τους στα υπέροχα καταστήματα της.

Γνωρίζοντας τον τόπο μας. Αγριά Βόλου
Φωτογραφία Ελευθερία Μπάρδα

-Το ξωκλήσι του Τιμίου Σταυρού με το υπέροχο ξυλόγλυπτο τέμπλο και το εκκλησάκι της Παναγιάς που είναι χτισμένο πάνω σε βράχο.

Αξίζει ακόμη να επισκεφθείτε

photo by Eleni papthanasiou

Πληροφορίες κειμένου απο το βιβλίο του Γιώργου Ζαχαρίου “Σελίδες από την Ιστορία της Μαγνησίας.


Comments are closed.