Πώς ο Βόλος έγινε ένα υπαίθριο μουσείο δημόσιων τοιχογραφιών

Street art, δύο λέξεις που έχουν απασχολήσει αρκετά το ευρύ κοινό σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα τελευταία έξι χρόνια η χώρα μας έχει κάνει τεράστιο βήμα εξέλιξης για τον τρόπο που έχει αποδεχτεί το συγκεκριμένο είδος τέχνης με αποτέλεσμα να έχει ανθήσει σε κάθε σημείο της χώρας.

Πριν 15 χρόνια που η τέχνη αυτή δεν ήταν cool ,δεν υπήρχε το διαδίκτυο, όλα γινόντουσαν με σκοπό να ανοίξουν οι ορίζοντες και στην χώρα μας για την τέχνη του δρόμου.

Η Urban Act λίγο μετά το millennium απέκτησε σάρκα και οστά ξεκινώντας τον αγώνα της  εξέλιξης του street art στην χώρα μας: πολλά φεστιβάλ, περιοδικό για την συγκεκριμένη κουλτούρα, εκθέσεις street art-graffiti και εκδόσεις βιβλίων βοήθησαν στην εξέλιξη του είδους.

Πώς ο Βόλος έγινε ένα υπαίθριο μουσείο δημόσιων τοιχογραφιών
© Taxis

Αρχίζουν να εμφανίζονται murals (τοιχογραφίες) σε διάφορα μέρη της χώρας από ντόπιους και ξένους καλλιτέχνες, μεγάλες τοιχογραφίες ξεφύτρωναν σαν μανιτάρια σε σχολεία, νησιά, κρατικά και ιδιωτικά κτίρια.

Σήμερα ο συγκεκριμένος οργανισμός συνεχίζει το έργο του εντός και εκτός χώρας, συνεργάζεται με καλλιτέχνες επαγγελματίες ντόπιους και ξένους και ευθύνεται για το μοναδικό εικαστικό μουσείο δημόσιων τοιχογραφιών στην αγαπημένη μας πόλη του Βόλου.

Πώς ο Βόλος έγινε ένα υπαίθριο μουσείο δημόσιων τοιχογραφιών
© Nicolas Alfaalfa

50 και πλέον τοιχογραφίες σε περιμένουν στην πόλη χάρη στην Urban Act

H Urban Act εγκαινίασε το 2017 το μοναδικό υπαίθριο μουσείο δημόσιων τοιχογραφιών στην Ελλάδα. Στην πόλη του Βόλου, με πάνω από 50 μεγάλες τοιχογραφίες σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια, με την συμμετοχή δεκάδων καλλιτεχνών πάντα από το χώρο της street art, από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ένα σύνολο εικαστικών έργων που «χτίστηκε» με υπομονή και επιμονή από το 2002 με την αγαστή συνεργασία και στήριξη των κατοίκων, τοπικών εταιρειών, της εκάστοτε δημοτικής αρχής κ.α. Τα τελευταία χρόνια το μουσείο εμπλουτίζεται συνεχώς με τοιχογραφίες που υλοποιούνται στα πλαίσια του City Call, του φεστιβάλ τοιχογραφιών που υλοποιεί η Urban Act κάθε χρόνο στην πόλη του Βόλου.

Πώς ο Βόλος έγινε ένα υπαίθριο μουσείο δημόσιων τοιχογραφιών
© Same 84

Οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της πόλης μπορούν να περιηγηθούν στις τοιχογραφίες με την βοήθεια και ενός χάρτη που κυκλοφόρησε και διανέμεται στο Info του δήμου, σε καταστήματα της πόλης και στην ιστοσελίδα www.urbanact.gr.

Παράλληλα στην αρχή κάθε έτους ανακοινώνονται οι συμμετοχές των καλλιτεχνών που φιλοξενούνται στη πόλη ανά διαστήματα και κύκλους εργασιών, συνήθως Απρίλιο, Ιούνιο και Σεπτέμβριο.

Για επικοινωνία με την Urban Act:
www.urbanact.gr
facebook.com/urbanactshop
email: carpediemact@gmail.com

Πηγή άρθρου athensvoice.gr


Comments are closed.