Δημήτρης Σκύλλας: Ο «εκλεκτός» της Συμφωνικής Ορχήστρας του BBC

Ο Δημήτρης Σκύλλας, ετών 32, συνθέτης και πιανίστας με έδρα το Λονδίνο,είναι  ο πρώτος Έλληνας στον οποίο η Συμφωνική Ορχήστρα του BBC έκανε ανάθεση δημιουργίας έργου. Το «Kyrie Eleison», που «γεννήθηκε» έπειτα από αυτή την πρόταση, θα παρουσιαστεί στο Barbican, στη βρετανική πρωτεύουσα, στις 29 Ιανουαρίου 2020 και στη συνέχεια, στις 19 Μαρτίου, στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση (από την πλευρά της οποίας έγινε συνανάθεση). Σπουδαία διάκριση για τον ίδιο, αλλά και για τη χώρα μας.

Το ξεκίνημα

Γεννήθηκε στον Βόλο και φοίτησε στο μουσικό σχολείο της πόλης. Το 2005 έφυγε στην Αγγλία, όπου πραγματοποίησε τις σπουδές του στην Εκτέλεση Πιάνου και τη Μουσικολογία στο Πανεπιστήμιο Kingston του Λονδίνου και έλαβε διάκριση για το τελικό του ρεσιτάλ με θέμα τα σύγχρονα έργα για πιάνο. Το 2009 κέρδισε την υποτροφία Bucher-Fraser και συνέχισε τις σπουδές του στη σύνθεση σύγχρονης μουσικής στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, κοντά στο συνθέτη Nigel Osborne. Ακόμα, έχει σπουδάσει αισθητική και φιλοσοφία της μουσικής με τον Simon Firth, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το ρόλο του συνθέτη στη σύγχρονη κοινωνία.

Δημήτρης Σκύλλας: Ο «εκλεκτός» της Συμφωνικής Ορχήστρας του BBC

Στη συνέχεια, συνέχισε να μελετά τη σύνθεση στο Βασιλικό Κονσερβατόριο της Σκωτίας (Royal Conservatoire of Scotland) χάρη στην υποτροφία που έλαβε από το ίδιο το Κονσερβατόριο, από την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών και από το SAAS (Student Awards Agency for Scotland). Από το 2012 εώς το 2014 συνέχισε να συνθέτει υπό την καθοδήγηση του συνθέτη Michael Finissy.

Το επαγγελματικό του ντεμπούτο,έγινε το 2015 παρουσιάζοντας στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών το «Grief Gestures»

Στις 19 Φεβρουαρίου 2015 παρουσίασε το έργο του “Grief Gestures” στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, στο κλείσιμο του συνεδρίου “Σύνθεση και η Μεσόγειος: νέα μουσική χωρικότητα, νέες χρονικότητες”. Το έργο ερμήνευσε το μουσικό σύνολο Kyklos Ensemble και έλαβε εξαιρετικές κριτικές. Πρόκειται για μία σύνθεση εννέα οργάνων με βάση το κλαρινέτο και έμπνευση από το Ηπειρώτικο μοιρολόι “Τι κακό έκανα ο καημένος”. Το έργο γράφτηκε αρχικά για το Βασιλικό Κονσερβατόριο της Σκωτίας.

Δημήτρης Σκύλλας: Ο «εκλεκτός» της Συμφωνικής Ορχήστρας του BBC

Τον Απρίλιο του 2016 παρουσίασε το έργο Περί Ύψους στο Θέατρο Πόρτα στην Αθήνα. Το έργο περιστρέφεται γύρω από την έννοια του ύψους όσον αφορά το θεό, το θάνατο, τον έρωτα, το χρόνο και το σύμπαν. Είναι μία σύγχρονη μουσική σύνθεση, όπου συμμετείχαν ηθοποιοί όπως ο Αργύρης Πανταζάρας και η Αριάννα Χατζηγαλανού, ένα κουαρτέτο σαξόφωνων και πιανίστες που ερμήνευσαν έργα των Σκύλλα, Κουμεντάκη, Σελαμσή, Liszt και Crumb.

Το Σεπτέμβριο του 2016 συνεργάστηκε με τον καλλιτέχνη κεραμικής Ματ Σμιθ για τη δημιουργία του έργου Abyss/Spode: A thirty one note love song. Η ιδέα προέκυψε όταν ο Ματ Σμιθ περιηγήθηκε στην πρώην βιομηχανία κεραμικών Spode στην Αγγλία, η οποία λειτουργούσε αδιάκοπα από το 1776 έως το 2008. Ο καλλιτέχνης συγκέντρωσε τα απομεινάρια των κεραμικών από την εγκαταλελειμμένη βιομηχανία και τα μετέτρεψε σε νέα αντικείμενα, για τα οποία ο συνθέτης δημιούργησε ένα μουσικό έργο ως φόρο τιμής σε αυτήν τη θρυλική βιομηχανία.

Δημήτρης Σκύλλας: Ο «εκλεκτός» της Συμφωνικής Ορχήστρας του BBC

Το έργο Abyss φιλοξενήθηκε στην αίθουσα Globe Gallery του Μουσείου Βικτώριας και Αλβέρτου στο Λονδίνο. Το έργο Abyss επιλέχθηκε και από το Ίδρυμα Ωνάση για να εγκαινιάσει την Ωνάσιο Βιβλιοθήκη. Το έργο παρουσιάστηκε στο ίδιο πιάνο από την συνθέτη, όπου συνήθιζε να παίζει η Μαρία Κάλλας κατά την παραμονή της στη θαλαμηγό “Χριστίνα” συμβολίζοντας την πρώτη παγκόσμια προβολή του ιστορικού οργάνου.

Πληροφορίες από το wikipedia


Comments are closed.