Ταλέντα της Μαγνησίας. Γιώργος Βελιάδης, Διεθνής Πρωταθλητής Κολύμβησης

Ο  Γιώργος Βελιάδης  γεννήθηκε το 1999 στον Βόλο. Από την ηλικία των 4 ετών η οικογένεια του τον είχε προτρέψει να ασχοληθεί με την κολύμβηση καθώς πίστευαν ότι είναι ένα άθλημα που γυμνάζει ομοιόμορφα το σώμα. Εξάλλου τόσο η μητέρα του όσο και η αδερφή του είχαν ασχοληθεί παλιότερα σε πρωταθλητικό επίπεδο. Με το πέρασμα των χρονών όσο συνέχιζε να κάνει το χόμπι που αγαπούσε, το πάθος του για την κολύμβηση όλο ένα και μεγάλωνε με αποτέλεσμα να κυνηγάει πάντα το καλύτερο από μικρή ηλικία.

Από την ηλικία των 13 χρονών όπου μπήκε στην αγωνιστική κατηγορία της κολύμβησης υπήρξε έπι 5 χρονιά συνεχόμενος Πρωταθλητής Ελλάδος στις κατηγορίες του στα αγωνίσματα του Ελεύθερου και της Πεταλούδας (50-100-200μ) ενώ είναι ακόμα και σήμερα κάτοχος 5 Πανελλήνιων Ρεκόρ στις κατηγορίες Παμπαίδας Α’ και Παίδας Β τόσο στην 50αρα πισινά όσο και στην 25αρα .

Η επιλογή στην Εθνική ομάδα

Από την ηλικία των 14 χρονών η Εθνική ομάδα τον είχε επιλέξει ως επίλεκτο αθλητή με αποτέλεσμα αρκετές φορές να χρειάζεται να κάνει ειδικές προπονήσεις σχεδιασμένες από εκείνους. Επίσης από τότε , συμμετείχε στο Εθνικό Πρωτάθλημα Ανδρών-Γυναικών και ήταν ο Βενιαμίν της κατηγορίας . Την επόμενη χρονιά όπου επιτρεπόταν η συμμετοχή του σε διοργανώσεις του εξωτερικού φορώντας το σκουφάκι της Ελλάδας και εκπροσωπώντας την Εθνική Ομάδα Νέων συμμετείχε σε Βαλκανικά και Μεσογειακά Πρωταθλήματα ανεβαίνοντας πολλές φορές στο βάθρο, κατακτώντας μετάλλια και των τριών χρωμάτων με τις επιδόσεις του και με αποκορύφωμα το άκουσμα του Εθνικού μας  Ύμνου σε κάθε διεθνή διοργάνωση .

Παρ όλο που η κολύμβηση είναι ένα ατομικό άθλημα ξεπερνούσε τον εαυτό του και  στις ομαδικές σκυτάλες βοηθώντας την Ελλάδα να ανακηρυχθεί πολλές φορές Βαλκανική και Μεσογειακή Πρωταθλήτρια.

Η συμμετοχή του στο Ολυμπιακό Φεστιβάλ Νέων

Το αποκορύφωμα ήταν η συμμετοχή του στο Ολυμπιακό Φεστιβάλ Νέων όπου είχε διεξαχθεί στην Τιφλίδα της Γεωργίας με αποτέλεσμα στα αγωνίσματα του Ελευθέρου (50-100-200μ) να είναι φιναλίστ των τελικών κατακτώντας την 6η θέση. Ταυτόχρονα στο επίσημο site της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Fina οι χρόνοι του ήταν στην 6η θέση ηλικιακά παγκοσμίως!!

Στην ηλικία των 18 ετών τον παρακολουθούσαν αρκετά πανεπιστήμια στην Αμερική προσφέροντας του πλήρης υποτροφίες με σκοπό να συνεχίσει τις σπουδές του εκεί και να βοηθήσει στην κολυμβητική τους ομάδα, σπουδάζοντας Biomed major.

Τον Αύγουστο του 2017 μετακόμισε στο Πανεπιστήμιο Saint Leo της Florida και ανακηρύχθηκε καλύτερος Freshman Αθλητής αλλά και Αθλητής Εβδομάδας στο Conference. Καθώς οι χρόνοι του ήταν στους 18 καλυτέρους του δόθηκε η δυνατότητα να συμμετέχει ως ο μικρότερος ηλικιακά στο Παναμερικανικό Πρωτάθλημα NCAA στην πολιτεία North Carolina τον Απρίλιο του 2018 κολυμπώντας με μεγάλα ονόματα της Κολύμβησης .

Η επιστροφή στην Ελλάδα

 Επέστρεψε στην Ελλάδα όπου βρισκόταν σε προετοιμασία για τις μεγάλες διοργανώσεις του εξωτερικού αλλά με την παγκόσμια μάστιγα του Covid-19 αναγκάστηκε να κάνει ένα βήμα πίσω στο πρόγραμμα του. Δεν μπορεί να φανταστεί την ζωή του χωρίς την κολύμβηση καθώς είναι κάτι με το οποίο ασχολείται επί 17 χρόνια και έχει αποκτήσει πληθώρα στιγμών, διαμορφώνοντάς τον το άτομο που είναι σήμερα.


Comments are closed.