Δυναμικό παρόν και μέλλον για το Δημοτικό «Άγιος Ιωσήφ»

Το Δημοτικό «Άγιος Ιωσήφ» Βόλου αποτελεί ένα σχολείο –ορόσημο στην εκπαιδευτική κοινότητα της πόλης μας. Με την μακρόχρονη ιστορία του αφήνει το στίγμα του προωθώντας πανανθρώπινες αρχές και αξίες. Μέχρι και σήμερα η δύναμη, ο ζήλος και η βαθιά αφοσίωση των Αδελφών, καθώς και των συνεργατών τους, στην εκπαίδευση και στη διαμόρφωση ελεύθερων προσωπικοτήτων, δεν έπαψαν ποτέ να αναζωογονούν τα σχολεία των Αδελφών του Αγίου Ιωσήφ και να συνεχίζουν την πορεία-περιπέτεια, την παιδαγωγική και το όραμα που χάραξε η Αγία Αιμιλία ντε Βιαλάρ.

Τα Σχολεία SJA στην Ελλάδα, έχοντας έρθει αντιμέτωπα με μια διαφορετικήεκπαιδευτική πραγματικότητα, ανταποκρίνονται στο νέο κάλεσμα και συνδυάζουν για άλλη μια φορά ποικίλους ρόλους:
● τον ρόλο του συνεργάτη-συνοδοιπόρου
● τον ρόλο του παιδαγωγού, που διδάσκει, καθοδηγεί και μεταλαμπαδεύει τη γνώση
● τον ρόλο του καινοτόμου εκπαιδευτικού που, αναζητώντας κι εφαρμόζοντας νέες μεθόδους διδασκαλίας, ενεργοποιεί τη μαθησιακή διαδικασία, κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον των μαθητών και πετυχαίνει τα βέλτιστα αποτελέσματα
● τον ρόλο του μέντορα που εμπνέει συναδέλφους και μαθητές, προάγοντας ταυτόχρονα θεμελιώδεις αξίες και αρχές, οι οποίες θα αποτελέσουν την κοινή τους ασπίδα για το μέλλον

Δυναμικό παρόν και μέλλον για το Δημοτικό «Άγιος Ιωσήφ»
Δυναμικό παρόν και μέλλον για το Δημοτικό «Άγιος Ιωσήφ»

Πλούσιες και καινοτόμες δράσεις προγραμματίζονται για τη νέα σχολική χρονιά, αποτέλεσμα της άριστης συνεργασίας των διδασκόντων και της αγάπης τους για τα παιδιά, στο πλαίσιο των δράσεων και των τριών Σχολείων του τάγματος του Αγίου Ιωσήφ στην Ελλάδα, ακολουθώντας το κοινό όραμα. Σχεδιάζονται με ιδιαίτερη έμπνευση, πολιτιστικά και περιβαλλοντικά προγράμματα, εκδηλώσεις, διδακτικές επισκέψεις, κατά τις οποίες τα παιδιά παίζουν, μαθαίνουν, αναζητούν και δημιουργούν.

Οι συμμετοχές σε πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς και δράσεις, πλαισιώνουν με τρόπο μοναδικό κάθε σχολική χρονιά, διευρύνοντας τους πνευματικούς ορίζοντες των μαθητών, ώστε να γίνουν υπεύθυνοι και ενεργοί πολίτες του σήμερα και του αύριο. Ημέρες Μνήμης γίνονται αφορμή οι μαθητές να εργαστούν σε ομάδες και να μελετήσουν πιο προσεκτικά γεγονότα και πρόσωπα.

Δυναμικό παρόν και μέλλον για το Δημοτικό «Άγιος Ιωσήφ»
Δυναμικό παρόν και μέλλον για το Δημοτικό «Άγιος Ιωσήφ»
Δυναμικό παρόν και μέλλον για το Δημοτικό «Άγιος Ιωσήφ»

Η γνωριμία με νέα ψηφιακά εκπαιδευτικά περιβάλλοντα, S.T.E.M., η αντιλογία στην αγγλική γλώσσα, η συμμετοχή σε ομαδικά αθλήματα και χορούς, η χορωδία, η μελέτη στην ελληνική γλώσσα είναι μόνον κάποιες από τις δραστηριότητες που έχουν οργανωθεί για τη φετινή χρονιά. Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει επίσης στη συντονισμένη διδασκαλία των ξένων γλωσσών που οδηγεί στη συμμετοχή των μαθητών/τριών στις εξετάσεις διπλωμάτων Γαλλικής γλώσσας D.E.L.F. Α1, Α2.

Δυναμικό παρόν και μέλλον για το Δημοτικό «Άγιος Ιωσήφ»

Οι δράσεις και τα προγράμματα αθλητισμού του Γαλλικού Ινστιτούτου και της Γαλλικής Πρεσβείας, όπως το Vive le Rugbylingue, που τα παιδιά αγκαλιάζουν με ενθουσιασμό, υπογραμμίζουν σε όλους το «νους υγιής εν σώματι υγιεί».

Η Ελληνογαλλική Σχολή Βόλου, από την ίδρυσή της, αγκαλιάζει την παράδοση, αλλά και ακολουθεί δημιουργικά τις τρέχουσες εξελίξεις. Το Σχολείο πρωτοπορεί για μια ακόμη φορά και είναι έτοιμο να προλάβει και να ικανοποιήσει τις εκπαιδευτικές ανάγκες των παιδιών και των εργαζόμενων γονέων σε πιθανές, διαφορετικές μελλοντικές συνθήκες, σύγχρονης και ασύγχρονης εκπαίδευσης.

Δυναμικό παρόν και μέλλον για το Δημοτικό «Άγιος Ιωσήφ»

Με ιστορία, όραμα και πράξη στην εκπαίδευση το Σχολείο επιζητά να κάνει τον σημερινό μαθητή και αυριανό πολίτη ένα ελεύθερο και ολοκληρωμένο άτομο, με πίστη στον Θεό κι εμπιστοσύνη στον άνθρωπο, με κοινωνική και ηθική συνείδηση κι ευθύνη.

Για άλλη μια χρονιά το Δημοτικό Σχολείο «Άγιος Ιωσήφ» θα δώσει το δυναμικό «παρών» στην εκπαιδευτική πραγματικότητα της πόλης μας!


Comments are closed.