Το πρώτο σύγχρονο Μουσείο Πόλης στην Ελλάδα βρίσκεται στο Βόλο

Το Μουσείο της Πόλης του Βόλου είναι το πρώτο και μοναδικό έως αυτή τη στιγμή σύγχρονο Μουσείο Πόλης στην Ελλάδα.

Βρίσκεται στα Παλιά, στην οδό Φερών 15.
Στεγάζεται στο κτήριο της πρώην καπναποθήκης Παπάντου, η οποία κτίστηκε περί το 1920.

Στον αύλειο χώρο του Μουσείου σώζεται τμήμα της ανατολικής πλευράς του τείχους του κάστρου των Παλαιών.

Στο ισόγειο λειτουργούν χώροι περιοδικών εκθέσεων κι εκδηλώσεων, πωλητήριο και αναγνωστήριο. Στο χώρο περιοδικών εκθέσεων διατηρούνται τμήματα αγωγών διανομής και μεταφοράς υδάτων, οι οποίοι χρονολογούνται στα μεσοβυζαντινά χρόνια (6ος -7ος αιώνας μ.Χ)

Η λειτουργία του ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2014 με τα εγκαίνια της πρώτης μεγάλης περιοδικής έκθεσης «Βόλος-Νέα Ιωνία: τόσο κοντά, τόσο μακριά».

Το πρώτο σύγχρονο Μουσείο Πόλης στην Ελλάδα βρίσκεται στο Βόλο

«Βόλος – Νέα Ιωνία: τόσο μακριά, τόσο κοντά»

Αναπτύσσεται σε 2 ορόφους. Στον διάδρομο του κλιμακοστασίου κάθε ορόφου ενδεικτικό χρονολόγιο παρουσιάζει την ιστορική εξέλιξη της πόλης από την εγκατάσταση των Οθωμανών στο Κάστρο το 1423 έως το 2014.

Το πρώτο σύγχρονο Μουσείο Πόλης στην Ελλάδα βρίσκεται στο Βόλο

Η έκθεση είναι διαρθρωμένη σε 9 ενότητες

Η πρώτη ενότητα αφορά τον «Αστικό χώρο», τον οποίο αντίκρισαν οι πρόσφυγες όταν έφτασαν, το 1922, στην πόλη του Βόλου, και τα σημεία αναφοράς που οι ίδιοι δημιούργησαν στη νέα πατρίδα.

Η «Εργασία», παρουσιάζει την ανθρώπινη προσπάθεια όχι μόνον της επιβίωσης αλλά και της δημιουργίας, καθώς προσπαθεί να αναδείξει τη συλλογική συμβολή των κατοίκων της πόλης, ντόπιων και προσφύγων, στην οικονομική της ανάπτυξη.

Η «Κατοικία» εξετάζει τους χώρους που στέγαζαν την ιδιωτική ζωή  των κατοίκων, αλλά και τις γειτονιές όπου συμβίωναν με τους συμπολίτες τους.

Η «Ενδυμασία» χρησιμοποιείται ως κλειδί για την ανάγνωση της κοινωνικής, οικονομικής και επαγγελματικής διαφοροποίησης των ανθρώπων της πόλης.

Το πρώτο σύγχρονο Μουσείο Πόλης στην Ελλάδα βρίσκεται στο Βόλο

Στο χώρο με τα παλιά σχολικά θρανία, στην ενότητα «Άνθρωποι», οι  ιστορίες ζωής κατοίκων του Βόλου και της Νέας Ιωνίας, που οι ίδιοι εμπιστεύτηκαν στο Μουσείο, αποτελούν κομβικό σημείο της έκθεσης.

Η διαχείριση του ελεύθερου χρόνου στην ενότητα «Διασκέδαση», προσφέρει έναν διαφορετικό τρόπο κατανόησης της ζωής της πόλης και των ανθρώπων της.

Το πρώτο σύγχρονο Μουσείο Πόλης στην Ελλάδα βρίσκεται στο Βόλο

Το «Ποδόσφαιρο», η αγαπημένη ψυχαγωγία μικρών και μεγάλων, αναδεικνύει τις διαφορές προσφύγων και ντόπιων, όπως αυτές επιβιώνουν στην παραδοσιακή αντιπαλότητα των δυο μεγάλων τοπικών ομάδων, της Νίκης και του Ολυμπιακού.

Οι «Περίοδοι κρίσης», η κοινή τύχη των κατοίκων στη γερμανο-ιταλική Κατοχή (1941-1944), στους σεισμούς και τις πλημμύρες των ετών 1955-57, αλλά και αργότερα στην περίοδο της αποβιομηχάνισης από τα μέσα της δεκαετίας του 1980, συνέβαλαν στην άμβλυνση των διακρίσεων μεταξύ προσφύγων και ντόπιων.

Το πρώτο σύγχρονο Μουσείο Πόλης στην Ελλάδα βρίσκεται στο Βόλο

Η «Επανάχρηση», παρουσιάζει παραδείγματα από τη διατήρηση με τη στέγαση νέων χρήσεων σε μνημεία της νεότερης πολιτιστικής κληρονομιάς.

Στην έξοδο βρίσκεται ο χώρος αναστοχασμού και εκπαιδευτικών δράσεων.

Φορέας λειτουργίας: Διεύθυνση Αρχείων, Μουσείων & Βιβλιοθηκών

ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου
Μικρασιατών 81, κτήριο Σπίρερ τηλ. 22421021664, 2421039644

Μουσείο της Πόλης του Βόλου: Φερών 17, Παλιά Βόλου
Τηλ. 2421029878
e-mail: museums@doepap.gr, museum.volos@gmail.com
Ώρες Λειτουργίας: Τρίτη έως Κυριακή 10:30 – 13:30
Τετάρτη και Παρασκευή 18:00 – 21:00
Δευτέρα: Κλειστό


Comments are closed.