Πρόσωπα της Μαγνησίας. Χαρά Κ.Παπαγιάννη, Εκπαιδευτικός – Συγγραφέας

Η Χαρά Κ. Παπαγιάννη  γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Βόλο. Από μικρό παιδί έτρεφε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για οτιδήποτε σχετιζόταν με την ιστορία και τον πολιτισμό , όπως επίσης και με τα παραμύθια.Στην διάρκεια των μαθητικών της χρόνων συμμετείχε σε κάποιους διαγωνισμούς δημιουργικής γραφής , καθώς συνειδητοποίησε πως της άρεσε το γράψιμο.

Φοίτησε στο 7ο Ενιαίο Λύκειο Βόλου και το  2001 τελειώνοντας το σχολείο, έδωσε Πανελλήνιες Εξετάσεις . Πέρασε στη Σχολή της πρώτης της επιλογής και μάλιστα μέσα στην πρώτη δεκάδα. Πήγε λοιπόν στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας .                                                                               

Τους καλοκαιρινούς μήνες των φοιτητικών της χρόνων συμμετείχε σε ανασκαφές και καταγραφές του Πανεπιστημίου στο Καραμπουρνάκι (Καλαμαριά Θεσσαλονίκης) και στην Αγορά της Πέλλας.Κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους των σπουδών της παρακολούθησε επιπλέον μαθήματα Ιστορίας της Σύγχρονης  Τέχνης , όπως επίσης και  μαθήματα Γραμμικού Σχεδίου. Το 2005 πήρε το πτυχίο της από τη Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ. με ειδίκευση στην Αρχαιολογία.                                                                                                                        

Η επιστροφή της στο Βόλο

Επέστρεψε στο Βόλο και από την επόμενη κιόλας χρονιά άρχισε να εργάζεται  στην ιδιωτική εκπαίδευση. Υπήρξε όλα αυτά τα χρόνια (πλησιάζουν τα 15) εκπαιδευτικός αρκετών δεκάδων παιδιών του Βόλου της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Από τα πρώτα χρόνια κατάλαβε πως όλα ανεξαιρέτως τα παιδιά μπορούν να μάθουν και να καταφέρουν σπουδαία πράγματα , απλά το κάθε παιδί μαθαίνει με διαφορετικό τρόπο.

Έτσι προσπάθησε να ενημερωθεί σχετικά με τις νέες μεθόδους διδασκαλίας και δούλεψε για αρκετά χρόνια ένα πρόγραμμα εξατομικευμένης μελέτης προσαρμοσμένο στις ανάγκες του κάθε μαθητή.

Πρόσωπα της Μαγνησίας. Χαρά Κ.Παπαγιάννη, Εκπαιδευτικός - Συγγραφέας

Έχει δημιουργήσει όλα αυτά τα χρόνια  ένα αρκετά πλούσιο portfolio με υλικό και ασκήσεις για τα σχολικά μαθήματα.Παράλληλα για να μπορεί να καλύπτει τις ανάγκες του εκάστοτε μαθητή της , παρακολουθεί συνεχώς Σεμινάρια και Ημερίδες , ενημερώνεται και εκπαιδεύεται σε θέματα που σχετίζονται με τις μαθησιακές δυσκολίες .

Πρόσωπα της Μαγνησίας. Χαρά Κ.Παπαγιάννη, Εκπαιδευτικός - Συγγραφέας

Ενδεικτικά έχει παρακολουθήσει Σεμινάρια όπως :Μαθησιακές Δυσκολίες – Οργάνωση μελέτης| ΔΕΠΥ – Γλωσσικές διαταραχές : Υποστήριξη παιδιού και οικογένειας |Στρατηγικές παρέμβασης σε περιπτώσεις  μαθησιακών ιδιαιτεροτήτων|Αυτισμός : Συμπτωματολογία – Θεραπευτικός σχεδιασμός|Παραγωγή γραπτού λόγου    κ.τ.λ.                                                                                                          

Ακόμη έχει ασχοληθεί με διάφορες μορφές εθελοντισμού,με κυριότερο τα  εθελοντικά μαθήματα που παρέδιδε για δυο χρόνια σε μαθητές Γυμνασίου.Το 2016 παρακολούθησε ένα Σεμινάριο Δημιουργικής Γραφής με εισηγητή τον κ. Αντάμη και άρχισε να σκέφτεται έντονα την υλοποίηση ενός παιδικού της  ονείρου. Άρχισε λοιπόν να γράφει το πρώτο της παιδικό βιβλίο το οποίο κατάφερε να ολοκληρώσει και να εκδώσει τον Απρίλιο του 2017 .

«Τι θα σώσει,τελικά,τη Δικαιόπολη;» 

Πρόσωπα της Μαγνησίας. Χαρά Κ.Παπαγιάννη, Εκπαιδευτικός - Συγγραφέας

Πρόκειται για μια παιδική ιστορία με τίτλο «Τι θα σώσει,τελικά,τη Δικαιόπολη;»  από τις Εκδόσεις Οσελότος που στοχεύει να μας υπενθυμίσει ποιες αρχές και αξίες είναι αυτές που μπορούν να μας κάνουν ευτυχισμένους στη ζωή . Το βιβλίο της παρουσιάστηκε στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης το 2017 και ένα χρόνο μετά στο Φεστιβάλ Παιδικού – Εφηβικού  Βιβλίου στο Βόλο. Επιπλέον παρουσιάστηκε στο  Public του Βόλου , ενώ φιλοξενήθηκε και σε κάποια δημοτικά σχολεία ,όπου η Χαρά Παπαγιάννη βρέθηκε κοντά στα παιδιά , έκαναν διάφορες δραστηριότητες  και συνομίλησαν.

Πρόσωπα της Μαγνησίας. Χαρά Κ.Παπαγιάννη, Εκπαιδευτικός - Συγγραφέας

Από το 2018 εργάζεται στο ΚΔΑΠ  Happy House School , όπου διδάσκει στα παιδιά ιστορία , θέματα πολιτισμού , δημιουργική γραφή και πολλά ακόμη με έναν πιο βιωματικό και ευχάριστο τρόπο.Σύμφωνα με την ίδια η δουλειά της στο ΚΔΑΠ είναι αρκετά ενδιαφέρουσα αφού καλείται να γίνει πιο δημιουργική και ευφάνταστη για να μεταδώσει στα παιδιά γνώσεις με έναν διαφορετικό τρόπο. «Φτάσαμε στο σημείο να γράφουμε με τα παιδιά δικές μας φανταστικές ιστορίες  και να βγάζουμε τη δική μας εφημερίδα  στο Happy House School .Τα παιδιά ανταποκρίνονται , διασκεδάζουν , μαθαίνουν και αναπτύσσουν κριτική σκέψη. Αυτή είναι η πραγματική επιβράβευση », αναφέρει η ίδια .

Πρόσωπα της Μαγνησίας. Χαρά Κ.Παπαγιάννη, Εκπαιδευτικός - Συγγραφέας

Πριν ένα μήνα περίπου , τον Ιούλιο του 2020 εκδόθηκε και το δεύτερο βιβλίο της (παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε όλοι). Ο τίτλος της παιδικής – εφηβικής αυτής ιστορίας είναι « Αερόστατα γεμάτα όνειρα » από τις εκδόσεις Οσελότος. Οι ήρωες της ιστορίας  μας δίνουν ένα ηχηρό  και αισιόδοξο μήνυμα : Κυνηγήστε τα όνειρα σας !


Comments are closed.