Τα βολιώτικα ζυμαρικά «Ντέβε» που έγιναν «Simi»

Το 1925 ο Μιχαήλ Σταμάτης και ο Ιωάννης Σοφιάδης ιδρύουν, στη διασταύρωση των οδών Αθανασίου Διάκου και Γαλλιάς, τη βιομηχανία ζυμαρικών με την επωνυμία «Ντεβέ». Το 1959 τα ηνία της επιχείρηση αναλαμβάνει ο Νεόπκλητος Παναγής που την μετονομάζει σε “Simi”, από το σιμιγδάλι, κι αρχίζει μια νέα, με σύγχρονο ευρωπαϊκό εξοπλισμό, εποχή που τελειώνει άδοξα στις αρχές τις δεκαετίες του 1990 μαζί με την ιστορία της βιομηχανίας ζυμαρικών της πόλης.

Τα βολιώτικα ζυμαρικά «Ντέβε» που έγινα «Simi»

Εκείνη την εποχή λειτουργήσουν επίσης οι βιομηχανίες “Ντεβέτα” και “θεσσαλία” στο Βόλο, η “Αβεζ” στη Θεσσαλονίκη, οι “Μέλισσα”, “Στέλλα” και “Ήλιος” στην Αθήνα, η “Κορόνα” στον Πειραιά, η “Star” στα Μέγαρα, η “MISKO” στην Πάτρα και η βιομηχανία Παλαιολόγου στη Χαλκίδα. Συνολικά ήταν γύρω στις δεκατέσσερις.

Τα βολιώτικα ζυμαρικά «Ντέβε» που έγινα «Simi»
Τα βολιώτικα ζυμαρικά «Ντέβε» που έγινα «Simi»

Η βιομηχανία “Simi” απασχολούσε περίπου 46 άτομα. Ήταν ένα φτηνό προϊόν και μεγαλύτερη κατανάλωση είχαν η μανέστρα και το κοφτό. Προπύργιο των πωλήσεων τους ήταν η Αερόπολη στη Μεσσηνία ενώ υψηλές πωλήσεις είχε στη Θεσσαλονίκη και τη Θεσσαλία.

Οι φωτογραφίες προέρχονται από το αρχείο του Νεοκλή Παναγή όπως ψηφιοποιήθηκαν από το Γ.Α.Κ. Ν.Μαγνησίας


Comments are closed.