Σιδηροδρομικός Σταθμός Βόλου- Η ιστορία του

Η ιστορία της κατασκευής του Σιδηροδρόμου Θεσσαλίας (ΣΘ), αρχίζει ουσιαστικά στις 13 Σεπτεμβρίου του 1881, όταν υπογράφεται η πρώτη σύμβαση μεταξύ του ελληνικού δημοσίου από την κυβέρνηση του Αλέξανδρου Κουμουνδούρου και του μεγαλοτραπεζίτη της Κωνσταντινούπολης Θεόδωρου Μαυρογορδάτου, ο οποίος εκπροσωπείται από τον Ιταλό μηχανικό Ευαρίστο Ντε Κίρικο και τον Αρμάουντ Χενεβέρ. Η σύμβαση αυτή προβλέπει την κατασκευή μιας γραμμής από τον Βόλο μέχρι την Λάρισα, μήκους 60 χιλιομέτρων και πλάτους ενός μέτρου. Στόχος είναι να συνδεθεί σιδηροδρομικά ο κεντρικός θεσσαλικός κάμπος με το μεγαλύτερο λιμάνι της περιοχής.

Σιδηροδρομικός Σταθμός Βόλου- Η ιστορία του

Τον σχεδιασμό και την επίβλεψη έχει αναλάβει ένας εμπνευσμένος μηχανικός, ο Ιταλός Ευαρίστο Ντε Κίρικο, ο οποίος θα παίξει σημαντικό ρόλο και στην λειτουργία της γραμμής, αφού θα του ανατεθεί και η γενική διεύθυνση της Εταιρείας. Παγκοσμίως γνωστός θα γίνει ο γιος του Τζώρτζιο Ντε Κίρικο, ο μεγάλος υπερρεαλιστής ζωγράφος που επηρεασμένος από το αντικείμενο της δουλειάς του πατέρα του, θα περιλάβει ένα τραινάκι σε όλους σχεδόν τους πίνακες της υπερρεαλιστικής του περιόδου.

Σιδηροδρομικός Σταθμός Βόλου- Η ιστορία του
Η ώρα της σιωπής’, Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο, 1943. Στα έργα του Ντε Κίρικο είναι εμφανείς οι μνήμες από τη ζωή του στο Βόλο.

Τα έργα προχωρούν γρήγορα και στις 22 Απριλίου του 1884, ο σταθμός του Βόλου από όπου θα ξεκινήσει το τραίνο κατακλύζεται από επισήμους και πλήθος κόσμου, όπως και ο σταθμός της Λάρισας, όπου θα καταλήξει. Το έργο εγκαινιάζεται από τον τότε βασιλέα Γεώργιο Α’ που αποκαλύπτει την γλυπτή μαρμάρινη σύνθεση του γλύπτη Πρεβιζάν, στο προαύλιο του Σταθμού.

Σιδηροδρομικός Σταθμός Βόλου- Η ιστορία του

Από την επόμενη ημέρα αρχίζουν τα δρομολόγια, ενώ συγχρόνως εκτελούνται τα έργα στο τμήμα από Βελεστίνο προς Καλαμπάκα. Κάθε τμήμα που ολοκληρώνεται μεταξύ δυο πόλεων παραδίδεται αμέσως στην κυκλοφορία και στις 16 Ιουνίου 1886 παραδίδεται και το τελευταίο κομμάτι της γραμμής. Το 1955 η Εταιρεία του Σιδηροδρόμου Θεσσαλίας περιέρχεται στους Σιδηροδρόμους του Ελληνικού Κράτους (ΣΕΚ).

Σιδηροδρομικός Σταθμός Βόλου- Η ιστορία του
Σιδηροδρομικός σταθμός Βόλου, περ. 1910. Το κτίριο του σιδηροδρομικού σταθμού και της Διεύθυνσης Σιδηροδρόμων Θεσσαλίας. Αρχείο Στουρνάρα, ΔΗ.Κ.Ι.

Το κτίριο

Το κτίριο του σιδηροδρομικού σταθμού είναι ένα από τα λίγα κτίρια που επιβίωσαν μετά τους σεισμούς, διατηρώντας αναλλοίωτα τα βασικά του χαρακτηριστικά.

Το ιδιαίτερο αυτό κτίριο ακολουθεί τη νεοκλασική τυπολογία και έναν πειθαρχημένο στις κλασικές μορφές σχεδιασμό, που εκφράζει τη μνημειακότητα και την αξιοπιστία της έντονα «γραφικής» αρχιτεκτονικής.

Η ανάδειξη των όγκων με τα κατακόρυφα ανοίγματα και την εξέχουσα δύρικτη στέγη με τον πλούσιο ξύλινο διάκοσμο στο περίγραμμά της, χαρίζουν μια μοναδική πλαστική ομοιογένεια και ισορροπία στο κτίριο, δηλώνοντας έτσι το ταλέντο του σχεδιαστή του.

Σιδηροδρομικός Σταθμός Βόλου- Η ιστορία του
Πανοραμική άποψη του σιδηροδρομικού σταθμού, περ. 1940. Αρχείο Ζημέρη, ΔΗ.Κ.Ι.

Η σύνθεση διακρίνεται επίσης για την εφαρμογή διακοσμητικών στοιχείων στις δύο βασικές ζώνες που περιστοιχίζουν το κτίριο, αλλά και την ήρεμη επιβλητικότητα της πρόσοψης που υπογράμμιζε τον τότε ανερχόμενο αστικό χαρακτήρα του Βόλου.Το κτίριο συνδυάζει τη λειτουργική αναγκαιότητα με την αισθητική και λειτουργική αξία.

Τον εξωτερικό περιβάλλοντα χώρο στολίζει το άγαλμα της θεάς Αθηνάς. Αυτή η μεγάλων διαστάσεων μνημειακή σύνθεση είναι το έργο του Ιταλού γλύπτη Ι. Previsan.

Σιδηροδρομικός Σταθμός Βόλου- Η ιστορία του

Η παρουσία του αγάλματος στο συγκεκριμένο χώρο είναι απόλυτα συνδεδεμένη με την ίδρυση του σιδηροδρομικού σταθμού και την πρώτη λειτουργία της πρώτης αμαξοστοιχίας. Το μνημείο προσφέρει μία ξεχωριστή αισθητική αξία και αρμονία και δένει απόλυτα με το κομψό και επιβλητικό κτίριο του σταθμού.

Το σιδηροδρομικό μουσείο Θεσσαλίας

Στο κτίριο του σταθμού, στον πρώτο όροφο, ο οποίος χρησίμευε ως χώρος κατοικίας για τον εκάστοτε σταθμάρχη, λειτουργεί εδώ και δώδεκα χρόνια το σιδηροδρομικό μουσείο Θεσσαλίας.

Στο μουσείο διασώζεται και εκτίθεται ένα πλούσιο τεκμηριακό και κειμηλιακό υλικό σχετικά με την ιστορία των σιδηροδρόμων. Συγκεκριμένα, μπορεί κανείς να θαυμάσει παλιές φωτογραφίες, τηλέγραφους, ρολόγια σταθμού, στολές εποχής, εκδοτήρια εισιτηρίων, εξαρτήματα μηχανών, έγγραφα, αρχεία, βιβλία για την αρχιτεκτονική των σιδηροδρόμων, σχέδια του Εβάριστο Ντε Κίρικο και πλήθος άλλων μικροαντικειμένων που αποτελούσαν σημαντικά ιστορικά ντοκουμέντα για την εποχή. Το μουσείο βρίσκεται ακόμη σε πρωταρχικό στάδιο αλλά με τη βοήθεια και την προσπάθεια των «φίλων των τρένων», εμπλουτίζεται συνεχώς με νέο υλικό και στόχο έχει να γίνει ένα σύγχρονο μουσείο, που θα πληρεί όλες τις βασικές προδιαγραφές.

Η είσοδος στο Μουσείο είναι ελεύθερη στο κοινό και λειτουργεί από Δευτέρα ως Παρασκευή μετά από τηλεφωνικό ραντεβού.

Είσοδος : Ελεύθερη

Ωράριο Λειτουργίας : Δευτέρα – Παρασκευή 07:30 – 14:30 μόνο με ραντεβού

Πηγή άρθρου e-thessalia.gr


Comments are closed.