O συνθέτης Μιχάλης Ανδρονίκου που διαπρέπει στον Καναδά

Ο Κυπριακής καταγωγής Μιχάλης Ανδρονίκου είναι συνθέτης και μουσικός εκτελεστής και τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται στον Καναδά. Με πλούσιο έργο στη σύνθεση και πολλές διακρίσεις ο Μιχάλης Ανδρονίκου είναι ένας άνθρωπος που αξίζει να γνωρίσετε στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Secret Volos

Συνέντευξη Άρτεμις Καλαμογιώργου

-Κύριε Ανδρονίκου σας ευχαριστώ για την παραχώρηση αυτής της συνέντευξης και που θα μας δοθεί η δυνατότητα να μάθουμε περισσότερα για εσάς. Πότε ξεκίνησαν όλα; Πότε ήταν η πρώτη σας επαφή με τη μουσική;

Ξεκίνησα από πολύ μικρός μαθήματα μουσικής και γρήγορα κατάλαβα ότι αυτός ήταν ο προορισμός μου. Εργάστηκα ως μουσικός παράλληλα με τις σπουδές μου οπουδήποτε μπορούσα και έτσι είχα πολλές διαφορετικές μουσικές εμπειρίες, ως μουσικός εκτελεστής και συνθέτης. Μετά το πέρας των βασικών σπουδών κατάλαβα ότι αυτό που με ενδιέφερε πιο πολύ ήταν η σύνθεση και έτσι αφοσιώθηκα εκεί.

-Κύριε Ανδρονίκου Έχετε γεννηθεί στην Κύπρο, έχετε ζήσει και δημιουργήσει αρκετά χρόνια στην Αθήνα αλλά τελικά επιλέξατε τον Καναδά. Γιατί φύγατε; Μιλήστε μας γι’ αυτό το βήμα στη ζωή σας.

Ήρθα στον Καναδά, λίγο πριν την οικονομική κρίση, τον Αύγουστο του 2008, για να κάνω διδακτορικό στη σύνθεση. Τελικά έμεινα εδώ, δίδαξα σε μουσικές σχολές και πανεπιστήμια και συνεχίζω ως συνθέτης και εκπαιδευτικός εδώ στον Καναδά. Το γεγονός ότι βρίσκομαι στον Καναδά, δεν με εμποδίζει να συνεργάζομαι με μουσικούς και καλλιτέχνες γενικά στην Ελλάδα, στην Κύπρο ή και σε άλλα μέρη του κόσμου. Αντίθετα αυτό το βήμα, δημιουργεί ευκαιρίες και δυνατότητες για συνεργασίες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Τον αποκαλούν ο άνθρωπος-ορχήστρα

-Άνθρωπος-ορχήστρα είναι ένας τίτλος που θα δεχόσασταν;

Όσο ήμουν στην Ελλάδα και κυρίως για βιοποριστικούς λόγους εργάστηκα σε διάφορους μουσικούς χώρους με πολλά μουσικά σχήματα. Έπαιζα κιθάρα, κλαρίνο, μπουζούκι, μαντολίνο, λαούτο, και ταμπουρά, εξ ου και ο χαρακτηρισμός. Αυτό μου έδινε τη δυνατότητα να εργάζομαι με διαφορετικούς μουσικούς και να ακούω διαφορετικά μουσικά είδη κάθε φορά και ήταν ένα μεγάλο σχολείο για εμένα.

Έχουν κυκλοφορήσει 7 δισκογραφικές δουλειές του

-Μιλήστε μας για τα συναυλιακά και εκδοτικά σας έργα

Τα τελευταία δέκα χρόνια ασχολούμαι σχεδόν αποκλειστικά με τη σύνθεση. Αυτό μου έδωσε τη δυνατότητα να γράψω πολλά έργα. Είχα και έχω τη χαρά να παίζονται έργα μου σχεδόν κάθε εβδομάδα από διάφορους μουσικούς σε πολλές χώρες του κόσμου. Μερικές ηχογραφήσεις από αυτά μπορεί κανείς να βρει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε διάφορες ιστοσελίδες.

Δισκογραφικά ξεκίνησα το 2003  με το έργο «Μια Καθημερινή Μουσική», ακολούθησε η «Διοσημεία» το 2006, το «Αλ-χαττ» το 2008, το «Απ’ την Στεριά το Νερό και τον Αέρα» το 2008, η «Ορθογραφία της Αγάπης» το 2010, το soundtrack για την ταινία “The Northlander” 2016, και   το “Zeugma”  2017. Παρτιτούρες διαφόρων έργων μου έχουν εκδοθεί στον Καναδά, στην Ιταλία, και στη Βουλγαρία και ετοιμάζω κι άλλα αυτήν την περίοδο. Γενικά αυτά που κυκλοφορούν είναι ένα πολύ μικρό δείγμα της δουλειά μου, αλλά ελπίζω στο μέλλον να κυκλοφορήσουν περισσότερα.

Δείγματα από τη μουσική μου μπορείτε να βρείτε εδώ:

https://mandronikou.wixsite.com/website
https://soundcloud.com/musmich
https://www.reverbnation.com/andronikou
https://www.youtube.com/user/musmich

-Μεταξύ άλλων, η μουσική σας ταξίδεψε στο Φεστιβάλ Καννών τα προηγούμενα χρόνια, αφού επενδύσατε μουσικά την ταινία «The Northlander» Πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία;

Ο Καναδός σκηνοθέτης Benjamin Ross Hayden μου ζήτησε να γράψω τη μουσική για την ταινία του αφού άκουσε κάποιες μουσικές μου στο διαδίκτυο και έτσι προέκυψε αυτή η συνεργασία.  Στις Κάννες άκουσε τη μουσική και ο παραγωγός ο οποίος επικοινώνησε μαζί μου για την έκδοση του soundtrack.

-Τι σας αρέσει να συνθέτετε περισσότερο;

Μουσική δωματίου. Με ενδιαφέρει πολύ αυτή η οικειότητα που δημιουργεί ο μικρός αριθμός οργάνων. Είμαι όμως ανοικτός σε προτάσεις για συνεργασία και με μεγαλύτερα σύνολα. Γενικά μου αρέσει ο πειραματισμός και έχω συνεργαστεί με εικαστικούς, κινηματογραφιστές, χορογράφους, ηθοποιούς, σκηνοθέτες  και ποιητές.

-Θα θέλατε να ευχαριστήσετε κάποιον που σας βοήθησε αυτά τα χρόνια;

Πολύ κόσμο! Τους δασκάλους, την οικογένεια, τους συνεργάτες, τους φίλους, όσους με ενθάρρυναν και με βοήθησαν, αλλά και αυτούς που δεν στάθηκαν εμπόδιο σε ό,τι έκανα.

-Εσείς τι μουσική ακούτε όταν δεν εργάζεστε πάνω σ’ αυτήν;

Μου αρέσει η κλασική και η σύγχρονη μουσική, οι λαϊκές μουσικές και η Jazz, αλλά ακούω τα πάντα.

Τα μελλοντικά σχέδια

-Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Έχω κάποια έργα υπό έκδοση και κάποιες συνεργασίες που είναι στα σκαριά. Γράφω διάφορα έργα για μουσικούς σε όλο τον κόσμο και χαίρομαι που έχω προτάσεις συνεργασίας από Ελλάδα και Κύπρο. Επίσης χαίρομαι πολύ να διδάσκω και να μοιράζομαι τον ενθουσιασμό και την αγάπη μου για τη μουσική, οπότε ελπίζω να μου δοθεί η ευκαιρία με τις δυνατότητες που μας δίνει η τεχνολογία να μπορέσω να συνεργαστώ με κάποια πανεπιστήμια και οργανισμούς στην Ελλάδα και στην Κύπρο.  

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΙΧΑΛΗ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΥ

Ο Μιχάλης Ανδρονίκου γεννήθηκε στη Λεμεσό Κύπρου το 1977.  Είναι συνθέτης, καθηγητής σύνθεσης και ανώτερων θεωρητικών και ερευνητής. Είναι διδάκτωρ Σύνθεσης του πανεπιστημίου του Calgary. Κατέχει δίπλωμα κλασικής κιθάρας, κλαρινέτου και θεωρητικών από το Trinity College κι από το Royal Academy of Music του Λονδίνου, καθώς και δίπλωμα Βυζαντινής Μουσικής από το Δημοτικό Ωδείο Αργυρούπολης.

Είναι πτυχιούχος Αρμονίας, Αντίστιξης, Φούγκας, διπλωματούχος Σύνθεσης του Ελληνικού Ωδείου (με καθηγητή το Θεόδωρο Αντωνίου) και απόφοιτος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Παράλληλα έχει μελετήσει παραδοσιακά  όργανα όπως πολίτικο λαούτο, ταμπουρά κλπ. Έχει γράψει μουσική για μικρά και μεγάλα σύνολα, για σόλο όργανο,  μουσική για θέατρο και κινηματογράφο, για εικαστικές εκθέσεις και τραγούδια.

Έχουν κυκλοφορήσει επτά δισκογραφικές δουλειές αποκλειστικά με έργα δικά του και άλλες με συμμετοχές του. Παρτιτούρες των έργων του έχουν εκδοθεί από τη Βουλγάρικη εταιρεία Balkanota, την Καναδική Palliser Music Publishing και την Da Vinci Editions στην Ιταλία και την Ιαπωνία.Είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών (ΕΕΜ), της Ένωσης Μουσικοσυνθετών και Στιχουργών Ελλάδος (ΕΜΣΕ), του Κέντρου Κυπρίων Συνθετών, του Canadian Music Centre και της Canadian League of Composers.

Έχει γράψει  παιδικά τραγούδια στα ελληνικά και το συγκεκριμένο CD εγκρίθηκε ως εκπαιδευτικό υλικό για τα σχολεία της Κύπρου.

Το CD μπορείτε να ακούσετε εδώ


Comments are closed.